Brazilië verleid door het succes van de ontwikkelingen in het oliebekken in Suriname en Guyana

Verkenning en ontwikkeling van olie- en gasvoorraden in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname, nu een onafhankelijk land, stond centraal op de agenda van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Franca en zijn Surinaamse collega Albert Randim tijdens een bijeenkomst in Brasilia.

Suriname is niet alleen een noordelijke buur in het Caribisch gebied van Brazilië, maar is recentelijk een veelbelovende olieprovincie geworden na verschillende offshore-ontdekkingen die enkele van de toonaangevende wereldwijde bedrijven hebben aangetrokken.

“We spraken over de recente ontdekkingen van olie en gas in Suriname en de bereidheid van Brazilië om mee te werken aan de ontwikkeling van de industrie, zodat deze de nodige middelen genereert voor Suriname en zijn bevolking”, aldus de Braziliaanse minister Franca. “We hebben ook gesproken over enkele bilaterale contacten op dat gebied die al hebben plaatsgevonden, en ik heb de bereidheid van Itamaraty (het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) opnieuw bevestigd om missies en dialogen tussen bedrijven en Braziliaanse agentschappen met hun Surinaamse tegenhangers te coördineren”.

Volgens het Oil, Natural gas and bio-fuels Strategic Studies Institute, nauw verbonden met de Federation of Oil Workers, FUP, komt Suriname naar voren als een nieuwe speler in de Zuid-Amerikaanse koolwaterstofsector, en versterkt het samen met Guyana de ”wereldverwachtingen met betrekking tot de energie- en economisch potentieel van de regio“

In Suriname zijn de belangrijkste offshore-blokken al verworven door de grote internationale bedrijven zoals ExxonMobil, Statoil en Hess, via participatieovereenkomsten met hun staatsbedrijf Staatolie.

Eind juli kondigden Total Energies en Apache Corporation de ontdekking aan van olie dicht bij de Surinaamse kust, bij de Sapakara South-1 put in Blok 58. ”Deze herhaalde positieve resultaten bevestigen onze strategie, die gericht is op grote hoeveelheden hulpbronnen die worden gewonnen in lage ontwikkelingskosten“, zegt Kevin McLachlan van TotalEnergies.

“De recente ontdekking van oliereserves in maritieme gebieden van landen tot het noorden van Zuid-Amerika heeft de aandacht getrokken van de grote oliemaatschappijen die hebben bijgedragen aan het wijzigen van de geopolitiek van de regio en in dit geval de betekenis van Guyana en Suriname als robuuste leveranciers hebben versterkt. van olie”, aldus Braziliaanse denktanks.

Naast de geopolitieke effecten, voeden de in Suriname en Guyana gevonden afzettingen de verwachtingen met betrekking tot het energiepotentieel van de Foz do Amazonas, Pará-Maranhao/Barrerinhas en Potiguar-bekkens, gelegen in wat wordt geïdentificeerd als de equatoriale marge van Brazilië. Studies van de State University of North Fluminense, gebaseerd op gegevens van het Braziliaanse nationale agentschap voor olie, natuurlijke en biobrandstoffen, ANP wijzen op vergelijkbare geologische overeenkomsten tussen de Braziliaanse sedimentaire bekkens en de twee buurlanden, een feit dat volgens specialisten is een sterke aanwijzing voor de aanwezigheid van olie en gas, ook aan Braziliaanse zijde.

“Het is belangrijk om te onderstrepen dat we aan onze kant van de equatoriale marge dezelfde geologische context hebben als in Guyana en Suriname en in dat proces, en op basis van de ontdekkingen van de equatoriale marge van die twee landen, hebben we een groot belang en urgentie om het potentieel aan onze kant te kennen”, zei ANP-directeur Raphael Moura tijdens een seminar voor olie-ondernemers.

”ANP is zich bewust van het potentieel van de Braziliaanse equatoriale marge als katalysator voor regionale ontwikkeling, met name in het noorden en noordoosten van Brazilië. Wie weet kunnen we het succes van onze twee buren, Guyana en Suriname, herhalen?
Daarvoor hebben we de gezamenlijke inspanning en samenwerking nodig van onze particuliere olie- en gasindustrie, de academische wereld, regelgevers van overheidsbeleid. We hebben investeringen nodig in onderzoek en ontwikkeling, en onze universiteiten spelen een cruciale rol in deze inspanningen, zodat we een activiteitspotentieel kunnen omzetten in welvaart voor de hele Braziliaanse samenleving”, benadrukte Moura.
Bron:.mercopress

error: Kopiëren mag niet!