Kwaliteit van het onderwijs zal achteruit gaan

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maakte onlangs bekend, dat vanaf dit jaar het blijven zitten afgeschaft zal worden. Zo kan voorkomen worden dat kinderen het hele jaar opnieuw doen, omdat ze in enkele vakken geen voldoende hebben gehaald. In het volgend jaar zal extra aandacht besteedt worden aan die vakken. Dit is het beste voor het kind en hun ontwikkeling staat hierdoor centraal. Deze ontwikkeling hoort bij het nieuw onderwijssysteem. 

Zowel leerkrachten en ouders zijn de mening toegedaan dat de kwaliteit van het onderwijs hierdoor juist achteruit gaat. “Dit is bouwen op een slechte fundering, als een kind van leerjaar 3 niet goed kan lezen en schrijven, zit die in de volgende klas ermee. Het zal dan nog voor meer problemen zorgen en zeker ook voor de leerkrachten”, zegt een ouder.

De ouders en leerkrachten vragen zich af op welke manier er extra aandacht aan de vakken besteedt zal worden waarin de leerlingen slecht zijn. Het is nog niet bekend wanneer de leerkrachten getraind zullen worden voor het nieuw onderwijssysteem.

Ook geven leerkrachten aan, dat het niet verstandig is om leerlingen die niets uitvoeren in de klas door te laten stromen naar de volgende klas, omdat het nog voor meer problemen zal zorgen. “Ze frustreren de kinderen door ze te laten doorstromen. Ik maak het dagelijks mee. Het lukt de leerkracht van het volgend leerjaar niet om de kinderen bij te spijkeren. Het is niet dat de leerkracht niet wil, maar zo gemakkelijk is het niet. Daardoor krijg je gefrustreerde leerkrachten, gefrustreerde ouders en gefrustreerde kinderen.”

Een burger zegt: “Waarmee is het ministerie van Onderwijs bezig? Door Covid hebben de kinderen al een achterstand opgelopen, dit betekent dat zwakkere kinderen extra hulp en begeleiding nodig hebben. Kinderen die het lesmateriaal al onder de knie hebben zouden kunnen doorstromen.” Maar de burger vraagt zich af of er wel genoeg tijd is om extra aandacht te besteden aan de zwakke leerlingen. “En hoe zit met de kinderen die het wel goed doen? Ook zij worden de dupe daarvan door gebrek aan aandacht. Het is niet haalbaar dus.” 

De leerkrachten en ouders geven aan, dat het ministerie van Onderwijs hen nimmer betrokken heeft bij het nemen van zo’n belangrijke beslissing. Veel leerkrachten geven aan geen voorstander te zijn van het doorstromen.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: