Afghanistan — Amerika’s langste oorlog

Amerika’s langste oorlog nadert zijn einde, met de 20e verjaardag van de aanslagen van 9/11 op New York en Washington gemarkeerd met de Taliban weer aan de macht.

De ergste aanval op de Verenigde Staten sinds Pearl Harbor kwam van een vijand die opereerde met toestemming en onder de bescherming van dezelfde Taliban die vandaag door Afghanistan is geraasd.

Zondag (15 augustus) zag de door het westen gesteunde Afghaanse president Ashraf Ghani het land ontvluchten toen de Taliban de hoofdstad Kabul binnenvielen. Maar de wortels van het conflict gaan minstens vier decennia terug.

De Amerikaanse president Jimmy Carter startte via de CIA een geheim programma om Afghaanse rebellen financieel te steunen. De moedjahedien voerden in december 1979 een guerrillaoorlog tegen de invasie van Afghanistan door de Sovjet-Unie.

Met de hulp van de Inter-Services Intelligence Agency (ISI) van Groot-Brittannië en Pakistan heeft Operatie Cyclone meer dan $ 20 miljard aan Amerikaanse fondsen in het land gestort. Afghaanse verzetsgroepen – waaronder radicale islamitische facties zoals Al Qaida van Osama bin Laden – werden getraind en bewapend.

Een decennium na de Sovjet-invasie keerden de militanten zich tegen het Westen, wat leidde tot de door de VS geleide invasie van Afghanistan.

De NAVO nam in 2003 het bevel over een internationale coalitie. In 2015 werd de missie, bekend als ISAF, vervangen door de huidige trainings operatie Resolute Support.

De troepen aanwezigheid van de NAVO bereikte een hoogtepunt in 2011, met 140.000 buitenlandse troepen uit 51 landen in Afghanistan.

Sinds 2001 heeft de coalitie meer dan 3.500 doden geleden. De VS hebben meer dan 140 miljard dollar aan hulp besteed plus 820 miljard dollar voor Amerikaanse gevechtsoperaties en steun aan Afghaanse troepen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: