De Japanse Kaji, de ‘peetvader van Sudoku’, sterft op 69-jarige leeftijd

Maki Kaji, een puzzel liefhebber en uitgever die bekend stond als de “Godfather of Sudoku” – de cijferpuzzel die dagelijks door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gespeeld – is overleden, zei zijn bedrijf. Hij was 69.

  Kaji, een schoolverlater die in een drukkerij werkte voordat hij Japans eerste puzzeltijdschrift oprichtte, nam hints van een bestaande cijferpuzzel om te creëren wat hij later “sudoku” noemde – een samentrekking van het Japans voor “elk nummer moet enkel zijn” – ergens in het midden van de jaren 80.

  De logische puzzel daagt mensen uit om een raster van 9X9 blokken te vullen, met negen vakjes in elk blok, zodat alle kolommen, zowel verticaal als horizontaal, de cijfers 1 tot 9 bevatten zonder herhaling. Het aantal ingevulde figuren voor een raster aan het begin van de puzzel bepaalt hoe moeilijk het is.

  “Hij staat bekend als de peetvader van Sudoku en werd aanbeden door puzzel liefhebbers over de hele wereld en we willen jullie allemaal bedanken”, zei zijn bedrijf Nikoli maandag op zijn website.

  De doodsoorzaak was galwegkanker.

Sudoku werd ongeveer twintig jaar geleden populair buiten Japan nadat buitenlandse kranten het begonnen te drukken. Geprezen als een manier om de mentale vermogens scherp te houden, worden naar schatting meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld de puzzels regelmatig geprobeerd. Sinds 2006 wordt er jaarlijks een wereldkampioenschap gehouden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: