Documentaire duikt in geheimen van Salvator Mundi

In 2017 werd Salvator Mundi, een olieverf op hout schilderij van Jezus Christus, toegeschreven aan Leonardo da Vinci, verkocht voor maar liefst $ 450 miljoen en verdween vervolgens uit het zicht.

Later bleek dat de koper de weinig bekende Saoedische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud was, hoogstwaarschijnlijk in opdracht van zijn vriend en heerser van Saoedi-Arabië, kroonprins Mohammed bin Salman – die het mogelijk kocht voor een gepland cultureel centrum in de Al-Ula-regio van het koninkrijk.

Het beroemde schilderij zou naar verwachting in 2019 in het Louvre worden tentoongesteld als onderdeel van een Leonardo da Vinci-retrospectief ter ere van 500 jaar sinds zijn dood, maar het is niet uitgekomen – waarschijnlijk als gevolg van de weigering van het museum om het naast de Mona Lisa tentoon te stellen, zoals eerder was gebeurd. verzocht door de kroonprins.

In 2019 meldde Artnet.com dat het schilderij een muur sierde in het superjacht Serene van de Saoedische prins, ergens in de Rode Zee. Het is sinds 2017 niet meer in het openbaar gezien.

Experts van het Louvre in Parijs hebben het werk toegeschreven aan de werkplaats van Da Vinci, in plaats van aan de kunstenaar zelf, wat betekent dat de eerdere opgeblazen verkoop mogelijk spectaculair te duur was.

“The Lost Leonardo”, een nieuwe documentaire van de Deense filmmaker Andreas Koefoed (momenteel in de bioscoop), volgt de onwaarschijnlijke geschiedenis van het schilderij en de verbijsterende waardestijgingen van iets meer dan $ 1.000 in 2005 tot $ 450 miljoen 12 jaar later.

error: Kopiëren mag niet!