Taliban nemen Kabul in – VS evacueren per helikopter

De Afghaanse president Ashraf Ghani ontvluchtte het land toen Taliban-strijders de hoofdstad binnenstroomden en de controle zochten. Tegelijkertijd spanden de VS en andere buitenlandse regeringen zich in om hun burgers te evacueren.

In scènes die doen denken aan de vernederende terugtrekking van de Verenigde Staten uit Saigon aan het einde van het Vietnam-conflict in 1975, evacueerden Boeing CH-47 Chinook-helikopters het personeel van de Amerikaanse ambassade.

De val van Jalalabad op zondag (15 augustus) kwam slechts enkele uren nadat de opstandelingen het noordelijke anti-Taliban bastion van Mazar-i-Sharif hadden ingenomen.

Het kostte de Taliban slechts negen dagen om de controle over het land te grijpen, toen de Afghaanse veiligheidstroepen – getraind en uitgerust door de VS voor een bedrag van $ 83 miljard sinds 2001 – gewoon wegsmolten.

De opstandelingen beheersen nu een van de belangrijkste snelwegen naar het door land ingesloten Afghanistan. De Pakistaanse autoriteiten hebben zondag ook de nabijgelegen grenspost Torkham gesloten, waardoor de luchthaven van Kabul de enige uitweg uit Afghanistan is die nog steeds in handen van de regering is.

Mitch McConnell, de minderheidsleider van de Amerikaanse senaat, heeft gewaarschuwd dat de terugtrekking van Amerika uit Afghanistan het risico inhoudt dat de natie “op weg is naar een massale, voorspelbare en te voorkomen ramp”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: