Scalians actief op de Lawarivier

Er zijn nog steeds scalians actief met goudwinning op de Lawarivier in het district Sipaliwini. De scalians zijn bij het dorp Gonini Kiki Mofo, tegenover het Franse dorp Mofina kondre en een is dichtbij Stoelmanseiland. 

Schadelijk voor het milieu 

Zoals bekend, zijn de scalian-activiteiten schadelijk voor het milieu en de biodiversiteit. De natuurlijke loop van de rivier wordt ook verstoord. Terwijl Suriname de reputatie heeft het groenste land ter wereld te zijn, worden wateren vervuild door kwik, lekkende dieselmachines en gedumpte smeerolie. De verschillende leefgemeenschappen en de Fransen ondervinden veel last van de milieuverontreiniging veroorzaakt door de opererende scalians.

Belofte 

De huidige coalitie had tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat er een einde zou komen in de activiteiten van de scalians. Volgens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, zouden de mijnactiviteiten op de grensrivieren niet langer gedoogd worden. Tot nog toe is er niks van terecht gekomen klaagt, een man uit het gebied. Delen van de  gemeenschap vinden dat het nu wel tijd is dat de overheid gaat ingrijpen en ordening brengt in de kleinschalige goudwinning in het binnenland. 

Of de scalianshouders over een vergunning beschikken is niet duidelijk. De districtscommissaris om een reactie gevraagd zegt dat de minister van Natuurlijke Hulpbronnen  afspraken heeft met de scalianhouders en dat er een afbouwtraject wordt ingezet. Hij is doende om een team naar het gebied te sturen. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen was niet bereikbaar voor commentaar. 

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: