Binda (VHP): “Iedereen moet over een bankrekening kunnen beschikken”

De weg naar financial inclusion lijkt nog lang. VHP-Assembleelid Sham Binda geeft aan, dat hij al drie maanden lang moet wachten om een girorekening te openen. Binda begrijpt niet waarom het zo lang moet duren. “Ik ben al vaak naar de bank geweest, maar ik krijg de rekening maar niet. Als het mij als Assembleelid niet lukt, hoe zit het dan met de burger?”, vraagt Binda zich af.

Vooral overmakingen vanuit het buitenland kennen daarom een moeizaam verloop, zo laat de volksvertegenwoordiger weten. “We moeten werken met internationale instituten die expertise hebben. Iedereen moet aan een rekening kunnen komen. Hiermee bereik je digitalisering en heb je zicht op de formele economie.” 

Momenteel is de informele economie groter dan de formele, laat Binda verder weten. Daar maakt hij zich zorgen over.

“We hebben hosselaars op straat, maar de banken schijnen daar niet in geïnteresseerd te zijn of hun systemen zijn verouderd waardoor zij de mensen niet kunnen accommoderen”, zegt hij. 

Geldschieters

De weg moet mogelijk gemaakt worden voor de mensen met kleine ondernemingen. “Want zij zijn onderdeel van onze economie. De micro ondernemingen en hosselaars”, benadrukt Binda. “Die mensen moeten we op weg helpen. Mensen met een kleine onderneming kunnen geen lening nemen, zij moeten nu naar geldschieters, omdat zij geen dekking hebben.”

Binda ziet graag verandering hierin komen, omdat dit funest zou zijn voor onze economie. Hij laat weten, dat hoewel de regering is begonnen met financial inclusion, hij graag ziet dat het proces binnen korte tijd verbeterd wordt. Daarvoor moeten modellen ontwikkeld worden zodat mensen geld kunnen lenen. Nu zitten deze groepen met hun geld thuis met alle risico’s van dien. Binda noemt het “belachelijk” dat het zo moeilijk is om een rekening te openen. Zelfs voor hem, ondanks dat hij al meer dan 30 jaar een relatie heeft met de bank. Als parlementslid heeft hij de rekening nodig voor zijn schadeloosstelling. 

“Er worden teveel vragen gesteld. De beleidsmakers moeten op internationale sites kijken hoe makkelijk het is om in het buitenland een rekening te openen.” “Op die manier beperken we ons zelf om investeerders uit het buitenland aan te trekken”, licht hij toe. Engeland is bezig de grootste offshore banking van de wereld te worden. Hierdoor wordt veel kapitaal aangetrokken. “We werken hier met verouderde swift systemen. In de wereld zijn er elektronische modellen die overmakingen binnen een halve minuut realiseren. Er moet zo snel als mogelijk hierin bij ons verandering komen en het niveau moet opgekrikt worden”, aldus Binda. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: