Al zeker 227 doden door zware aardbeving Haïti

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Haïti van zaterdagochtend 14 augustus is opgelopen tot 227, melden de lokale autoriteiten. Honderden mensen zijn gewond geraakt of worden vermist. Uren na de ramp wordt duidelijk dat de aardbeving en de daarop volgende naschokken tot veel schade hebben geleid in het land.

De beving was rond 08.30 uur lokale tijd en had volgens Europese en Amerikaanse geologen een kracht van 7,2. Het centrum van de beving was zo’n 125 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Daarna volgden nog meerdere naschokken met een kracht tussen de 4,1 en 5,2.

Uit de eerste berichten vanuit het rampgebied blijkt dat de dichtbevolkte stad Jeremie één van de zwaarst getroffen gebieden is, meldt het Rode Kruis. Er wonen naar schatting zo’n 100.000 mensen in die stad. “Het lijkt er op dit moment op dat de schade vergelijkbaar is met die na de aardbeving in 2010”, zegt een woordvoerder.

De meeste schade lijkt te zijn aangericht in het zuidelijke deel van Haïti, waar onder meer huizen, kerken en hotels zwaar beschadigd zijn geraakt. Volgens het Rode Kruis wijzen de eerste berichten op grote schade aan huizen, wegen en andere infrastructuur.

De toegang tot de getroffen gemeenschappen is volgens de hulporganisatie beperkt. “De telecommunicatiesystemen zijn uitgevallen en de veiligheid blijft een punt van zorg”, meldt woordvoerster Naomi Nolte. Ook in andere delen van Haïti is schade door het natuurgeweld.

Volgens de krant “La Nouvelliste” is er vooral veel schade in de westelijke stad Les Cayes. Daar zouden twee hotels zijn ingestort. Het lokale ziekenhuis zou de toestroom van gewonden niet meer aankunnen.

Bij de aardbeving van 2010 op Haïti, die een kracht had van 7,0, vielen volgens de autoriteiten meer dan 200.000 doden en raakten 1,5 miljoen mensen dakloos.

Premier Ariel Henry van Haïti zei al snel na de ramp dat er “enorme schade is” in het zuiden van het land en dat er hulp naar de getroffen gebieden wordt gestuurd. Volgens hem zijn sommige dorpen volledig verwoest. Hij heeft voor een maand de noodtoestand afgekondigd. Verschillende landen hebben al hulp aangeboden, waaronder de Verenigde Staten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: