Directeur St. Vincentius Ziekenhuis: ‘Vaccineren van ons personeel blijft een vrijwillige keuze’

De directie van het Linden Hospital in Georgetown, Guyana, weigert niet tegen het Coronavirus gevaccineerd personeel toe te laten tot het ziekenhuis. Conform Covid-maatregelen van de lokale gezondheidsautoriteiten mag alleen Covid-19 gevaccineerd personeel in het ziekenhuis werken. Dit is overigens beleid bij meerdere ziekenhuizen wereldwijd.

In Suriname bestaat nog geen vaccinatieplicht. Onduidelijk is of de gezondheidsautoriteiten hier überhaupt serieus over nadenken om dat voor delen in de samenleving in te voeren. De laatste weken is de overheid weinig informatief, transparant, als het gaat om Covid-19-maatregelen en de effecten ervan.

De directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis, Manodj Hindori, laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten, dat ‘mocht het ministerie van Volksgezondheid de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel invoeren, dan zouden wij natuurlijk daarin meegaan’.

Eerder, op 11 juli, zei hij in Dagblad Suriname, dat op dat moment circa 43 procent van het totaal personeel van het SVZ gevaccineerd was.

Hindori: ‘Ja, nu ik weet dat het om 43 procent gaat, tot nu toe, ga ik er zeker werk van maken om het op te voeren. Persoonlijk vind ik het percentage behoorlijk laag. Als zorginstelling behoor je voorop te lopen. Bovendien loopt ons frontlinie personeel ook meer risico’s om zelf besmet te raken. Dus meer vaccinaties onder het personeel van het SVZ is de boodschap. Ik zal de voorlichting opvoeren, zodat we de twijfelaars over de streep helpen trekken. We gaan eraan werken. Maar, je kunt vaccineren niet verplicht stellen. Veel voorlichting geven dus, zodat nog meer personeel voor vaccineren gaat kiezen.’

Hij zegt nu in zijn reactie verder: ‘Het al dan niet verplicht stellen van vaccinatie voor het zorgpersoneel verschilt van land tot land. Sommige landen hebben het verplicht gesteld, andere niet. In Suriname hebben we geen vaccinatieplicht, ook niet voor het zorgpersoneel. Het blijft een vrijwillige keuze. Wel moeten de zorginstellingen op alle mogelijke manieren de vaccinatiegraad onder hun personeel zien te verhogen, want de frontliners lopen tenslotte toch meer risico’s op besmetting. En bovendien bescherm je met vaccinatie niet alleen jezelf, maar ook je eigen familie en omgeving. Dus een goed doordacht aanmoedigingsbeleid, gebaseerd op veel voorlichting, is enorm belangrijk.’

PK

error: Kopiëren mag niet!