Atjoni: belangrijke transporthub naar Boven Suriname

Atjoni is de plaats waar boten uit het Boven Suriname-gebied aanmeren. Het is een doorvoerplaats waar personen en goederen verder worden getransporteerd naar de dorpen in het Boven Suriname-gebied. Het gaat om de dorpen vanaf Pamboko tot dorpen aan de Pikin Rio en de Gran Rio. Dat zijn de bronrivieren van de Surinamerivier. Ook de vijf dorpen (Doewatra, Bekiokonde, Banafow, Baikoetoe en Pikin Pada) benedenwaarts van Pokigron kunnen via Atjoni worden bereikt. Deze dorpen liggen in het district Brokopondo. Pokigron is benedenwaarts en het dichtstbijzijnde dorp vanuit Atjoni en kan via land worden bereikt. 

Atjoni is een belangrijke poort tot het binnenland en kan fungeren als ontwikkelingscentrum voor Boven-Suriname. Het is dagelijks een drukte van jewelste op Atjoni en meestal een komen en gaan van mensen, bussen, trucks en boten. Atjoni is het meest zuidelijke punt dat over de weg kan worden bereikt in Suriname en ligt ongeveer 180 kilometer ten zuiden van Paramaribo.  

Faciliteiten 

De plaats beschikt over een MULO//LBO-school en een internaat.  Er is een overheidscomplex met kantoren voor de bestuursdienst, overige overheidsdiensten, staatslogeergebouw en een woning voor de districtscommissaris.

Verder is er een streekziekenhuis en een politiepost. 

Op de plaats is een hybride elektriciteitscentrale van de EBS, die bestaat uit zonnepanelen en aangevuld worden met stroom van dieselgeneratoren. Het surplus aan elektriciteit wordt in grote batterijen opgeslagen. Deze werken alleen op momenten dat er te weinig zonne energie beschikbaar is, dus Atjoni beschikt over 1×24 uur stroom. Pinautomaten van de Surinaamse Postspaarbank en Godo zijn ook aanwezig. Op Atjoni zijn supermarkten, servicestations, restaurants, bars en een openbare markt. Dus deze plaats zou weleens een stad kunnen worden in het achterland van Suriname. 

Tweede stad van Suriname

In 2020 maakte president Chandrikapersad Santokhi bekend, dat er  een werkgroep is ingesteld die de mogelijkheid moet onderzoeken om Atjoni tot de tweede stad van Suriname te ontwikkelen. Hij gaf aan dat er een visie is om deze plek tot een nieuwe stad te maken. 

VP

error: Kopiëren mag niet!