Sterke ruggegraat nodig voor goed leiderschap

Tijdens de Coffee Break 6th edition van JCI Paramaribo over leiderschap was Angelic Del Castilho, voorzitter van DA’91, een van de panelleden. Del Castilho, die onder meer ook Vice-President van Lions Club Paramaribo Central is, vertelt dat er tijdens de sessie is geconstateerd dat er behoefte is aan leiderschap. De voorbeelden in de samenleving zijn jammer genoeg schaars, laat de politica weten.

“Jonge mensen volgen de verkeerde leiders, dat heeft te maken met waarden, normen, moraal en ethiek.”  Zij licht toe dat tijdens de bijeenkomst is geconstateerd dat het slechte voorbeeld vaker wordt verkozen boven het goede.

Een ander naar voren gekomen punt is dat jongeren vaak onvoldoende de ruimte krijgen om hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. “Ze moeten te vaak in de ‘wachtkamer’ zitten”, zegt Del Castilho. Het gevolg hiervan zou zijn dat jongeren in de verleiding te komen om voor de verkeerde weg en de verkeerde leiders te kiezen. Zij verklaart door aan te geven “dat in deze gevallen de jongeren voorgehouden wordt dat zij het leiderschap al aankunnen”.

De politica zegt verder dat daarom jongeren de gelegenheid moeten krijgen bij om hun leiderschap te ontwikkelen.  Ook het vrouwelijk leiderschap is besproken. Goedel eiderschapskwaliteiten zijn niet geslachtsgebonden. Wel hebben vrouwen eerder een verbindende opstelling terwijl mannen meer competitiegericht zijn. Ook kwam naar voren, dat de landen waar vrouwen de leiding hebben de Covid-19 situatie eerder onder controle bleek te zijn. Daarnaast werd het belang van zelfkennis genoemd.

Verder is het van groot belang, dat ouders kinderen al vroeg laten deelnemen aan organisaties zoals de padvinderij maar dat juist dit soort organisaties vrij onzichtbaar zijn geworden. “Het vormen van een sterke ruggengraat werd ook benadrukt waardoor steeds voor de goede weg wordt gekozen”, benadrukt Del Castilho.

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: