BBGO pleidooi voor gepensioneerden:

Welzijnsuitkering, een aan noodzaak grenzende wenselijkheid

Gepensioneerden uit overheidsdienst maken in tegenstelling tot de actief dienenden geen aanspraak op het zogeheten vakantiegeld, maar daar zou verandering in moeten komen. Een 13e maand uitkering in de vorm van een welzijnsuitkering aan gepensioneerden is een aan noodzaak grenzende wenselijkheid. Dit zegt Renate Wouden van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO).

De recent doorgevoerde verhogingen door de overheid van de AOV-uitkeringen en de koopkrachtversterking ziet ze als positieve gestes, doch ze compenseren de sterk verminderde koopkracht slecht deels. De algemene koopkrachtvermindering voelen de gepensioneerden dubbel hard. Vanwege hun leeftijd kunnen gepensioneerden geen bijbaantje doen om wat bij te verdienen. Ze moeten het hebben van hun AOV en pensioenuitkering.

Mentale gezondheid

Een welzijnsuitkering voor gepensioneerden uit overheidsdienst, zoals vakantiegeld bij de actief dienende ambtenaren, zou grote uitkomst bieden. Het zou volgens de BBGO-voorzitter niet alleen een stuk financiële uitkomst betekenen, maar meer nog enige verlichting brengen in de psychologische druk waaronder senioren burgers leven. Men onderschat dat veelal.

“Weet je hoe het als grootouder aanvoelt dat je niet eens een Kentucky of een Mc Donald voor je kleinzoon of kleindochter kan kopen, gewoon omdat je het geld daarvoor niet hebt. Het gevoel van onmacht om eens nog iets leuks te doen dat je gelukkig maakt vreet aan de mentale gezondheid van vele senioren burgers. Gevoel van eigen trots weerhoudt vele senioren burgers om hun handen op te houden bij hun kinderen. Dan heb je 30 tot 40 jaren met trots voor de overheid gewerkt. Dat kan niet toch!”, aldus Renate Wouden.

Dat gepensioneerden een armoedig leven moeten lijden vindt ze verschrikkelijk en een belediging. Een welzijnsuitkering als een zogenaamde 13e maand haalt de gepensioneerden uit overheidsdienst nog niet uit hun financiële beroerde situatie, maar het biedt ze wel een blijde vooruitzicht waar ze naar toe kunnen leven. De aanschaf van een nieuwe hobbelstoel of gewoon een leuk uitje met de kleinkinderen zouden ze nu wel kunnen plannen. Dit soort dingen verhogen de levensvreugde bij de senioren burgers.

De kwestie van welzijnsuitkering heeft de BBGO in de afgelopen 10 jaar onder de aandacht gebracht bij opeenvolgende regeringen. Ook een voorziening om tegen een heel zachte rente een kleine lening bij de bank te kunnen nemen is een issue waar de BBGO reeds ettelijke jaren aandacht voor vraagt. Het lekkende dak van de woning of de scheef hangende deur of iets dergelijks zouden daarmee dan eindelijk ter hand genomen kunnen worden. Waar het vooral bij de senioren burgers om gaat is levensvreugde en waardigheid als mens. “We hebben jaren onze krachten gegeven aan het land, en wij verdienen absoluut beter dan wat wij nu meemaken”, aldus de BBGO-voorzitter. Renate Wouden heeft 40 jaren bij de overheid gewerkt en is reeds een aantal jaren met pensioen. Ze zegt precies te weten waarover ze praat en dat ze dat doet namens vele duizenden anderen.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: