President Santokhi tracht met gitzwart surrealistisch ‘doom’ beeld Surinamers over te halen zich te te laten vaccineren

De afgelopen periode trachten de autoriteiten waar het ook maar enigszins kan, bij welke gelegenheid dan ook, in welk tv- of radio-optreden dan ook, mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren tegen het Covid-19-virus te overtuigen om dat alsnog te laten doen ter bescherming van zichzelf en vooral van anderen. 

Natuurlijk zijn er allerlei valide argumenten vòòr vaccinatie, maar even zovele valide argumenten zijn er voor (groepen) mensen om dat niet te doen. De meningen zijn verdeeld over het nut, het effect, van vaccinatie. Zelfs deskundigen, wetenschappers, wereldwijd verschillen van mening. Daar bovenop zijn er de laatste weken ook nog eens diverse berichten, ook wereldwijd, verschenen dat ook gevaccineerden nog gewoon besmet kunnen worden. Dat alles draagt niet bij aan de motivatie bij niet-gevaccineerden om zich te laten vaccineren.

Nauwelijks nog informatie, nauwelijks nog uitleg

Wat ook niet echt in positieve zin meespeelt, is het feit dat de gezondheidsautoriteiten de afgelopen weken de samenleving nauwelijks nog informeert over wat de argumenten zijn om bepaalde Covid-maatregelen maar steeds te continueren, zoals de avondklok, die feitelijk al sedert medio maart vorig jaar constant in stand wordt gehouden. Maar, waarom en of die avondklok een positief effect heeft op het aantal Covid-besmettingen blijft volstrekt onduidelijk. Ook onduidelijk is waarom de autoriteiten blijven vasthouden aan negen uur ‘s avonds als aanvangstijd van de avondklok. Waarom niet tien, of elf uur? Uitleg, transparantie ontbreekt. Persconferenties worden niet meer gehouden. De burger moet het doen met maatregelen die door de Communicatie Dienst Suriname worden gepubliceerd.

President Chandrikapersad Santokhi ziet ook graag dat iedereen zich laat vaccineren. Dat liet hij maandag 10 augustus weer eens blijken tijdens de ‘Rij go tek a spoiti’ vaccinatiecampagne bij ‘de Olifant’, het partijcentrum van de VHP in Paramaribo. Hij zei daar onder andere dat vaccineren noodzakelijk is voor het voortbestaan van Surinamers. “Hiervoor heb ik jullie hulp ook nodig, als wij als samenleving nog willen voortbestaan”, sprak de president in wel heel sombere bewoordingen. 

“De samenleving zal halveren, elk gezin zal halveren’

Maar, hij ging verder: “Als wij ons niet massaal laten vaccineren, dan zal de samenleving halveren. Dan is elk gezin en elke familie gehalveerd. Dan zijn alle bedrijven gehalveerd met medewerkers. Dat willen wij niet, want wie gaat dan het land draaiende houden? Wat gaat de productie zijn van het land? Het gaat om het voortbestaan van de natie en alle Surinamers. Wij moeten er alles om onszelf te beschermen.” Overigens zei hij ook nog, dat de mensen die aan het virus zijn overleden niet gevaccineerd waren.

Het waren opmerkelijke bewoordingen van het staatshoofd in, het leek welhaast, een ultieme wanhoopspoging om niet-gevaccineerden over de vaccinatiestreep te trekken. Natuurlijk, heeft president Santokhi een punt als het gaat om het draaiende en in leven houden van de economie, daartoe heb je een gezonde bevolking nodig, absoluut. Maar, de woorden die hij maandag uitte schetsen een surrealistisch, niet realistisch, doom scenario voor de toekomst, indien niet iedereen zich zou laten vaccineren.

Maar, zijn gitzwarte woorden ten spijt, ze gaan echt geen mensen alsnog motiveren om zich alsnog te laten vaccineren. Die mensen hebben hun redenen, valide of niet, om zich niet te laten vaccineren in hun systeem gebeiteld. Mogelijk hebben de woorden van president Santokhi effect op een paar mensen, maar het gros van de niet-gevaccineerden heeft de hakken in het zand gezet. Terecht of onterecht, maar iedereen dient in zijn of haar waarde gelaten te worden. Men heeft het recht om nee te zeggen tegen vaccinatie, om welke reden en met welk argument dan ook. Die mensen respecteren ook dat mensen zich wel laten vaccineren. En zo hoort het.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: