Jenny Tours ondervindt gevolgen Covid-pandemie

Jenny Tours bestaat al 12 jaren. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Jan van Swaaij, eigenaar van Jenny Tours, dat ze zich vooral gingen richten op de buitenlandse toeristen. In het begin met stagiaires, daarna hebben zij zich meer gericht op toeristen uit Nederland en België. Van Swaaij geeft aan, dat het in het begin moeilijk was om op de markt te komen. Ze zijn begonnen als prijsvechter, maar langzaam in de loop der jaren ging het accent meer richting kwaliteit en service. 

De naam Jenny komt van zijn ex-vriendin, maar omdat er inmiddels al wat naamsbekendheid was, is de naam ‘Jenny Tours’ gebleven. “Wij zijn uitvoerders van bijna alle grote touroperators in Suriname en enkele in Nederland, Duitsland, Zwitserland en België. Er was een wagenpark van voorheen zes busjes, pickup en drie boten. Tevens rijden wij recreatief quad/ATV-tours. Dit is onze meest verkopende dagtour.”

De Covid-pandemie

Van Swaaij geeft aan, dat 2020 een heel mooi jaar leek te worden. In januari trouwde hij in Suriname en ging op een huwelijksreis naar Vietnam. “Er waren toen al inderdaad geluiden omtrent Covid en Vietnam ligt onder China. Wij hadden de gevolgen ook niet kunnen overzien toen. Het moment dat wij terug vlogen na een leuke huwelijksreis via Amerika zaten wij vast in Miami.” De grenzen in Suriname waren ook gesloten en uiteindelijk zijn ze ongeveer 2 maanden later in Suriname aangekomen dan gepland. 

Van Swaaij had geen idee hoe lang dit allemaal zou duren en had een tijdje besloten om zich te storten op autosloop en monteurswerk. Maar, dit bleek echter niet zijn passie te zijn. “Maar er moest wel geld naar binnen komen. Er zijn nu al 1.5 jaar bijna geen toeristen in het land. De meeste collega-operators staan ook volledig stil, kantoren zijn dicht en het meeste personeel zit thuis.” 

Parabello

Van Swaaij zegt verder: “Tot ik eigenlijk bedacht dat ik in deze tijd iets moois op kon zetten op Parabello, ook gericht op de lokale markt. Wij hebben dus daar het afgelopen jaar gebouwd aan waterschommels, flybaan, on water glamping, nieuw bad en toilet, Tarzan Swing en nog veel meer activiteiten. Dit hebben wij vorige week gelanceerd.” Maar, Van Swaaij stelt dat het moeilijk is om financieel gewin daaruit te halen. De investering is groot. Ook moet er een prijs gezocht worden die betaalbaar is voor de mensen en natuurlijk ook iets oplevert waarvan hij een beetje kan leven. Maar, er is grote interesse en hij is best trots op wat ze hebben bereikt, namelijk iets unieks en creatiefs. “Je gaat om te ontspannen en om actief te kunnen genieten naar Parabello nu.”

Financieel is het bedrijf gekrompen, ze hebben hun transport moeten verkopen, ook is het onderhoud van de boten zwaar als er geen inkomsten zijn. Van Swaaij hoopt dat zij over een jaar weer actief kunnen zijn op de toeristische buitenlandse markt en dat zij Parabello ook voor de lokale markt betaalbaar kunnen aanbieden.

“Wat ik wel heb gemerkt en heb gevonden is veel meer rust, minder chaos, minder constant gericht zijn op geld verdienen, minder stress. En geleerd dat ik in de toekomst dit ook vol moet blijven houden om rustig en gezonder te blijven. Mijn creativiteit kan ik nu wat vrijer laten lopen en ik heb meer tijd voor mijn gezin”, aldus Jan van Swaaij.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: