Indra Hu en Hilli Arduin lanceren nieuw omkeervoorleesboek

De Surinaamse jeugd- en kinderboekenschrijvers Indra Hu en Hilli Arduin hebben samengewerkt aan een zogenoemd omkeervoorleesboek. Het draait allemaal om een kleuterklas in het district Para die voor een dagje naar Paramaribo-Noord, naar Clevia Park gaat. Hieruit vloeit de titel Het Schoolreisje voort. Het is een uitgave van Stichting Rupsje Regenboog met ondersteuning van Clevia Park.

Het verhaal is vertaald in het Aucaans, Chinees, Engels, Sarnámi, Sranan, Surinaams-Javaans en Wayana. 

Indra Hu geeft aan: “Vorig jaar, in april 2020, terwijl ik druk was met het Covid-19-informatieboek, benaderde Hilli mij om een voorleesverhaal te schrijven in verschillende Surinaamse moedertalen. Wij hadden al eerder gesproken over onze eigen werken die wij in onze eigen moedertalen wilden vertalen. Samenwerken leek mij erg leuk en we gingen gelijk aan de slag. Het verhaal moest gaan over kinderen van 3 tot 5 jaar die iets boeiends zouden doen. Kinderen houden van mooie boeken. Het Schoolreisje is een Surinaams product, een verhaal dat kinderen herkennen en waar ze zich mee kunnen identificeren. Ook de fullcolourillustraties, gemaakt door Jurmen Kadosoe, passen er goed bij. Wij wilden een spannend verhaal en een kleurrijk boek.” 

Arduin zegt: “Ik ben vaak in Para en kwam op het idee om vandaar met kinderen naar Paramaribo te ‘vertrekken’. Indra staat iedere week op Clevia Park met haar boeken, dus zei ze meteen dat de kinderen naar het noorden van Paramaribo konden gaan op een schoolreisje. Wij hebben ongeveer vier maanden over het schrijven in het Nederlands gedaan. Het verhaal wilden we aanvankelijk in drie moedertalen laten vertalen, maar wij kozen uiteindelijk voor zeven,” aldus de jeugd- en kinderboekenschrijvers in een gesprek.

(Khoesiaal P.) 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: