Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand met 12 maanden verlengd

De Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand is donderdagvond 5 augustus met algemene stemmen voor de duur van 12 maanden verlengd in De Nationale Assemblee. De Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzonderingstoestand zal in werking treden vanaf 9 augustus. Rond half elf ’s avonds werd de wet met 28 algemene stemmen goedgekeurd.

“De wijzigingsvoorstellen zijn het beheersbaar maken van de Covid-19 pandemie en ombuiging in het beleid te brengen”, zei een van de initiatiefnemers, Asiskumar Gajadien, VHP. De wet moet ook ongecontroleerde verspreiding van het Covid-19 virus tegengaan, welke de volksgezondheid, veiligheid en economie van Suriname in gevaar brengt en ter uitvoering van artikel 72 van de Grondwet, de burgerlijke uitzonderingstoestand af te kondigen en buitengewone maatregelen te treffen.

In maart 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van Covid-19 tot een pandemie uitgeroepen. Deze wereldwijde pandemie heeft vele mensenlevens geëist. Gebleken is dat slechts met uitzonderlijke maatregelen nationaal en internationaal de pandemie enigszins kan worden bedwongen.

President Chandrikapersad Santokhi zei, dat de regering een jaar wenst uit te trekken om duurzaam beleid te ontwikkelen om de situatie onder controle te krijgen. “Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat het virus zeker tot eind 2022 de wereld in haar greep zal hebben. De maatregelen die de regering zal treffen, zullen helpen om de bevolking te beschermen tegen het virus”, aldus Santokhi.

Het staatshoofd is ook van mening, dat mensen bewuster gemaakt moeten worden om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dit zal ervoor zorgen dat er minder zieke mensen zullen zijn en de kosten steeds minder zullen worden voor de medische zorg.

De Wet Verlenging Burgerlijke Uitzonderingstoestand is een initiatief van Asis Gajadien (VHP) en Miquella Huur (ABOP).

Binnen met name de oppositie had men liever een verlenging met zes maanden gezien.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: