Onbegrijpelijk Covid-beleid inzake personenverkeer – Suriname ‘pampert’ Nederland

De Surinaamse gezondheidsautoriteiten voeren een onbegrijpelijk Covid-beleid als het gaat om personenverkeer. Daarbij springen twee ‘excessen’ in het oog, te weten het reizigersverkeer vanuit Suriname naar de Amerikaanse staat Florida en vanuit Nederland naar Suriname.

Florida is een ‘open’ staat geworden. Covid-19 lijkt daar niet meer te bestaan. De lokale autoriteiten hebben alles open gegooid, terwijl het aantal besmettingen met het Covid-19-virus dagelijks fors stijgt.

Florida heeft nu meer dan 12.000 ziekenhuispatiënten met het coronavirus – het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Scholen staan ​​​​op het punt te openen in de staat en de gouverneur zegt dat er geen sprake is van nieuwe Covid-maatregelen. President Joe Biden riep deze week gouverneurs op het matje, waaronder de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, vanwege het niet implementeren van beperkingen, waaronder het verplicht dragen van mond- en neusbedekking op scholen.

“Als je niet gaat helpen, ga dan in ieder geval mensen uit de weg die proberen het juiste te doen”, zei Biden dinsdag.

DeSantis zei woensdag over de president: “Hij denkt dat dat een beslissing van de regering zou moeten zijn, nou ik kan je vertellen in Florida, zijn het de ouders die de leiding hebben over die beslissing.” De toename van infecties in de staat omvat ook kinderen. Woensdag werden 135 kinderen onder de 18 jaar in Florida opgenomen in het ziekenhuis met Covid, het hoogste aantal ooit.

Ondanks de lokale Covid-situatie in Florida kunnen Surinamers zonder extra maatregelen gewoon naar deze Amerikaanse staat vliegen. Suriname lijkt niet van plan extra maatregelen te treffen, laat staan reizigers te informeren, te waarschuwen, over de ernstige situatie in Florida.

Suriname ‘pampert’ Nederland

Inzake het personenverkeer van Suriname naar Nederland vice versa kan worden opgemerkt, dat personen die vanuit Suriname naar Nederland reizen aan veel meer Covid-maatregelen en -protocollen moeten voldoen dan reizigers vanuit Nederland naar Suriname. Het lijkt er welhaast op, dat Suriname Nederland ‘pampert’, terwijl Nederland geen pardon kent voor reizigers uit Suriname. Let wel, de Covid-/Delta-situatie in Nederland is ernstiger dan in Suriname. Dat mensen uit Nederland naar Suriname vliegen met mogelijk het Delta-virus onder de ledenen is een groot risico voor de volksgezondheid in Suriname. 

Gelet op de Covid-19-situatie in Nederland en de daar overheersende gevreesde Delta-variant verwacht de doorsnee burger in Suriname juist een forse aanscherping van de Covid-maatregelen en -protocollen voor reizigers uit Nederland. Suriname heeft nu de eerste besmetting met de Delta-variant geregistreerd en dat betreft een kind van 7 jaar uit Nederland. Hoeveel met de Delta-variant besmette reizigers uit Nederland mogen Suriname nog binnen komen alvorens de Surinaamse gezondheidsautoriteiten gaan ingrijpen en de maatregelen voor personenverkeer uit Nederland gaat verscherpen.

Zowel over de ‘kwestie’ Florida als over het ‘pamperen’ door Suriname van Nederland als het gaat om personenverkeer heeft Dagblad Suriname de minister van Volksgezondheidheid, Amar Ramadhin, en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benaderd voor een reactie. Die reactie is vooralsnog uitgebleven.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: