Hiroshima viert 76ste verjaardag van Amerikaanse atoombom

Hiroshima markeerde vrijdag de 76e verjaardag van ’s werelds eerste atoombom, toen de burgemeester van de Japanse stad de wereldleiders aanspoorde om zich te verenigen om kernwapens te elimineren, net zoals ze verenigd zijn tegen het coronavirus.

Burgemeester Kazumi Matsui drong er bij de wereldleiders op aan zich net zo serieus in te zetten voor nucleaire ontwapening als voor het aanpakken van een pandemie die door de internationale gemeenschap wordt erkend als ‘een bedreiging voor de mensheid’.

“Kernwapens, ontwikkeld om oorlogen te winnen, vormen een dreiging van totale vernietiging die we zeker kunnen beëindigen als alle naties samenwerken”, zei Matsui.

De Verenigde Staten lieten op 6 augustus 1945 de eerste atoombom ter wereld op Hiroshima vallen, waarbij de stad werd verwoest en 140.000 mensen omkwamen. Drie dagen later liet het een tweede bom vallen op Nagasaki, waarbij nog eens 70.000 doden vielen. Japan gaf zich op 15 augustus over, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de bijna halve eeuw van Japanse agressie in Azië.

Landen hebben tijdens de Koude Oorlog kernwapens opgeslagen en een patstelling duurt tot op de dag van vandaag voort.

Veel overlevenden van de bombardementen hebben blijvende verwondingen en ziekten als gevolg van de explosies en blootstelling aan straling en worden gediscrimineerd in de Japanse samenleving.

De regering begon in 1968 met het verstrekken van medische hulp aan gecertificeerde overlevenden, na meer dan 20 jaar inspanningen van hen.

error: Kopiëren mag niet!