1,6 miljard weg werpmaskers kwamen onze oceanen binnen in 2020

Vraag naar weg werpmaskers schiet omhoog in 2020
Na de formele verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie over de COVID-19-pandemie, hebben regeringen over de hele wereld snel het gebruik van gezichtsmaskers in openbare ruimtes verplicht gesteld.

Dit leidde tot een enorme vraagschok, waardoor fabrieken op volle capaciteit begonnen met de productie van wegwerpmaskers. Het merendeel van deze maskers werd geproduceerd in China en in april 2020 rapporteerde het land een duizelingwekkende dagelijkse productie van 450 miljoen maskers.

Plasticvervuiling: een minder bekende bijwerking
In het 2020-rapport van Ocean Asia, Masks on the Beach, ontwikkelden onderzoekers een formule om redelijke schattingen te geven van het aantal wegwerpmaskers dat in het milieu terechtkomt.

Op basis van een jaarlijkse productie van 52 miljard wegwerpmaskers en een verliespercentage van 3% (het percentage maskers dat ontsnapt aan waterbeheersystemen), concludeerde het team dat in 2020 bijna 1,6 miljard gezichtsmaskers in onze oceanen belandden. Dit komt neer op ongeveer 5.500 ton plasticvervuiling.

Deze maskers zijn meestal gemaakt van polypropyleen, dat gemakkelijk uiteenvalt in microplastics. Hoewel de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid nog niet zijn vastgesteld, komen deze fragmenten ongelooflijk veel voor in onze watervoorziening – bijvoorbeeld 94% van het Amerikaanse kraanwater wordt als besmet beschouwd.

De pandemie heeft zich tot ver in 2021 voortgezet en het aantal wegwerpmaskers dat onze oceanen vervuilt, zal waarschijnlijk blijven groeien.

Met dit in het achterhoofd gaan verschillende bedrijven en organisaties op zoek naar een oplossing. Een opmerkelijk voorbeeld is Plaxtil, dat een methode ontwikkelt om chirurgische maskers te recyclen, zodat de grondstoffen voor andere producten kunnen worden gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: