Regering ondersteunt de vrouwen die schooltassen produceren

Het ministerie van Financiën en Planning c.q. de regering ondersteunt volledig het initiatief van Surinaamse vrouwen die schooltassen produceren en de markt daarin voorzien. In het kader van het schooltassenproject van de overheid heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning donderdag 5 augustus vier onderneemsters ontvangen. Zij overhandigden elk hun product aan de bewindsman.

De overheid zal uiteindelijk in een eerste traject 1.000 schooltassen afnemen. Zij heeft in het kader van het schooltassenproject binnen het Herstelplan 14 miljoen SRD gereserveerd.

NPS-Assembleelid Patricia Etnel heeft de regering tijdens de begrotingsbehandeling geïnteresseerd om de schooltassen door Surinaamse vrouwen te laten maken. Zodoende kan het Surinaamse product gewaardeerd, Surinaamse ondernemers gestimuleerd en import teruggedrongen worden. Zij heeft uiteindelijk de onderneemsters Zoë Mezas en Pekula Starke (Talking Prints), Muriel Silos-Zorgvol (ZM Fashion Schooltassen) en Chiquita Moor (QM Waterproof Bags) kunnen interesseren. Het gaat er niet alleen om, dat de staat de tassen zal afnemen, maar dat de vrouwen groeien in hun onderneming en zelfs buiten de grenzen gaan. Het zal niet blijven bij deze vier vrouwen, terwijl ook naar andere producten van Surinaamse ondernemers zal worden uitgekeken.

Minister Achaibersing zal uiteindelijk het project verder uitzetten met collega-ministers. Het moet erop neerkomen, dat de staat geen deviezen meer uitgeeft voor de import van schooltassen, maar lokale ondernemerschap stimuleert. De bewindsman toonde zich onder de indruk van de Surinaamse schooltassen. Hij meent dat Surinamers zichzelf onderschatten. “We zijn tot veel goede dingen in staat en kunnen onszelf best vergelijken met het buitenland”, aldus de bewindsman, die ter plekke een van de tassen om zijn schouders droeg. Hij zei bijzonder trots te zijn op de vrouwen die aan zelfwerkzaamheid doen en produceren. 

“Kwalitatief, geweldig en niet te onderscheiden van het buitenlandse product”, stelde de minister. Hij vroeg zich af waarom er dure deviezen moeten worden besteed aan zulke zaken, terwijl eigen ondernemerschap gestimuleerd kan worden. Hij ziet de onderneemsters graag groeien en hun producten zelfs in de buitenlandse handel terechtkomen. “We zijn tot grote dingen in staat en het bewijs zit hier aan tafel”, voegde de bewindsman eraan toe.

Zowel Mezas, Starke, Silos-Zorg vol Moor is ingenomen met het moment. Talking Prints is al zeven jaar bezig met vrouwen in het binnenland om schooltassen te produceren en zodoende werkgelegenheid te scheppen. Een afzetmarkt creëren om meer te produceren is echter best lastig. Het initiatief om tassen te leveren voor het overheidsproject biedt nu die gelegenheid. Tevens is er ook werk aan de winkel, waarvoor de arbeidskrachten er wel zijn. Mezas zegt dat hetgeen Suriname zelf in huis heeft meer gewaardeerd moet worden. Volgens haar is er heel veel capaciteit en talent in Suriname. Ze spreekt de hoop uit dat met het initiatief anderen de ogen worden geopend.

Silos-Zorgvol en Moor spreken van een groot moment. Het is volgens hen een droom die werkelijkheid wordt voor hun allen: de droom om groot te gaan en welke elke ondernemer heeft.

error: Kopiëren mag niet!