Studenten maken zich zorgen over hoge kosten studieverloop en levensonderhoud

In gesprek met Dagblad Suriname delen universiteitsstudenten hun ernstige zorgen over de oplopende kosten van basisbenodigdheden. Het fysieke leerproces is sinds vorig jaar haast opgeschort. De transportkosten zijn hierdoor tot op dit moment miniem. Maar, alle andere kosten van verblijf, internet, voeding en drank zijn torenhoog. “Als het fysieke onderwijsprocess opstart zien wij grote problemen tegemoet komen.” 

Voordelen en nadelen

Een groep studenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname vertelt.

“Studeren in tijden van een pandemie is voor de meeste een grote verandering. Velen moeten zich aanpassen aan de nieuwe methoden van lesgeven. Daarnaast komen er nog zaken bij kijken zoals hebben alle studenten internet, hebben ze een laptop, kunnen ze aanwezig zijn, enzovoorts. Voor mij persoonlijk vind ik dat er zowel voordelen zijn als nadelen. Voordelen zijn onder andere de lessen kunnen opgenomen worden en zo kan ik op mijn eigen tijd de lessen volgen. Ik hoef dagelijks geen lange rit naar de faculteit te maken. Maar, er zijn ook nadelen zoals sommige docenten kun je niet verstaan vanwege hun trage internet of mijn trage internet. Soms val je automatisch uit de sessie vanwege slecht internet, vooral als het regent. Dat zijn allemaal uitdagingen waarmee wij kampen. Met de hoge prijzen van haast alle essentiële zaken kunnen wij straks in ernstige problemen komen. Vooral zij die van buiten de stad komen. Het wordt ondragelijk.”

Sharman vraagt aandacht

Drs. Dew Sharman (VHP), vicevoorzitter van het parlement, vroeg onlangs ook aandacht voor studenten. De VHP-topper vroeg de regering ook om te kijken naar goedkopere huisvesting voor studenten, in het bijzonder voor degenen die niet uit Paramaribo afkomstig zijn.

“We hebben maar een universiteit. De Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daar moeten alle studenten van zowel Sipaliwini, Brokopondo, Para en de districten aan de kust, onderwijs volgen. Doordat de prijzen van vooral huisvesting, dermate hoog zijn, bestaat de kans dat studenten afhaken. Indien dat gebeurt zal dat op den duur ernstige gevolgen hebben voor het hoger kader van ons land”, aldus Sharman.

error: Kopiëren mag niet!