Marisa Pieplenbosch over onbekende instrumenten en meer

Instrumenten en hun bekendheid voor Suriname

Wij zijn bekend met het feit dat er diversen muziekinstrumenten bestaan, uit verschillende materialen, in verschillende vormen en afmetingen. Er zijn ook instrumenten die in Suriname niet bespeeld worden waaronder een doedelzak. Een doedelzak is een rietinstrument waarbij het riet indirect bespeeld wordt via een luchtkamer en dus niet met de lippen of tong aangeraakt wordt. Zodoende zijn er aantal instrumenten die onbekend zijn in ons land. De directeur Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname geeft het volgende mee in een gesprek. “Er zijn tal van instrumenten die onbekend zijn, bijvoorbeeld een doedelzak, de Harp, houtblaasinstrumenten. Het ligt aan het feit daar er iemand moet zijn die kennis draagt van het instrument en ervaring mee heeft. Er zijn bijvoorbeeld geen docenten beschikbaar of er is geen interesse voor een instrument dat onbekend is in onze samenleving. De populariteit en bekendheid van een instrument spelen een belangrijke rol wanneer jongeren een keuze moeten maken welk instrument zij willen bespelen. Als bijvoorbeeld de cello op YouTube populair is wil ineens iedereen op les. In het tegenovergestelde heb je instrumenten die juist van bekendheid genieten waaronder blaasinstrumenten: fluit, trompet en andere, snaarinstrumenten: viool, gitaar, piano en slaginstrument of percussie-instrument. Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname staat ook al gereed om haar lessen in de maand augustus optimaal te verzorgen. Zij hebben online lessen gehad maar die waren niet voor iedereen haalbaar. Sommige hebben geen smartphone of pc of geen geld om internet te betalen. Het online les geven vereist ook speciale skills” aldus Marisa Pieplenbosch.

Foto: Muziekinstrumenten in het bezit van Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: