Vaccinatie kan besmetting met Delta-variant niet voorkomen

Het wordt steeds duidelijker dat vaccinatie, besmetting met de Delta-variant van het coronavirus niet voorkomt. Van de mensen die bijvoorbeeld afgelopen week in Nederland positief testten op het coronavirus, was 9 procent volledig gevaccineerd. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) roept ook gevaccineerden daarom op om afstand te houden en zich bij klachten te laten testen. Hoewel gevaccineerden die de Delta-variant oplopen doorgaans niet zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden, kunnen ze het virus dus wel overdragen op anderen.

Nog niet in Suriname

De Indiase Delta-variant lijkt nog steeds niet te zijn geregistreerd in Suriname. Deze variant verspreidt zich wereldwijd in rap tempo (in de VS is inmiddels 83 procent van het aantal Covid-patiënten besmet door die Delta-variant) – ook op het Latijns-Amerikaanse continent. De Surinaamse gezondheidsautoriteiten zijn inmiddels gestart met een Delta-voorlichtings/info-campagne naar de samenleving toe, waaronder een ruim vier minuten durende video met uitgebreide informatie:

Meest voorkomende variant in Nederland

Verreweg de meeste mensen die sinds 1 juli in Nederland besmet raakten, waren nog niet gevaccineerd, namelijk 77 procent. 14 procent was gedeeltelijk ingeënt en 9 procent volledig. 

Omdat de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus in Nederland inmiddels de meest voorkomende is, is het volgens het RIVM belangrijk dat ook volledig gevaccineerde mensen 1,5 meter afstand houden. 

De Delta-variant is besmettelijker doordat hij beter bindt aan longcellen van mensen, suggereren laboratoriumproeven. Mensen die besmet zijn met deze variant hebben ongeveer duizend keer zoveel virusdeeltjes in hun keel en neus dan mensen die besmet waren met het oorspronkelijke Sars-CoV-2-virus. Dat maakt de in India ontstane variant 51 procent besmettelijker dan de (Britse) alfa-variant, die volgens het RIVM al 40 procent besmettelijker was dan het oorspronkelijk coronavirus uit Wuhan.

In Nederland viel de opmars van de Delta-variant begin deze maand samen met de heropening van kroegen, nachtclubs en festivals. Dat leidde tot een explosieve stijging van het aantal besmettingen: in een week tijd vertienvoudigde het aantal positieve tests. De versoepelingen werden halsoverkop teruggedraaid.  Die noodmaatregel lijkt te werken. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: