‘Mannen zien vrouwen als bezit’

Recentelijk werd een hoogzwangere vrouw het ziekenhuis ingetrapt. De drempel van geweld tegen vrouwen lijkt te zijn vervaagd als afgegaan wordt op berichtgevingen in de media. 

Met de voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen, Asha Mungra, spreekt de redactie van Dagblad Suriname over huiselijk geweld. Mishandeling komt volgens Mungra in alle sociale klassen voor. Zowel in de hogere als lagere sociale klassen is dit verschijnsel een voorkomend probleem. Echter hebben vrouwen in de betere kringen vaak andere redenen om te blijven in de omstandigheden waarin zij verkeren. Emotionele afhankelijkheid is er een van. Dit verschilt met de vrouwen uit de lagere milieus. “Die vrouwen hebben in de meeste gevallen vanwege de financieel afhankelijke positie geen uitweg”, zegt Mungra.

Het uitstralen van macht van de zijde van de man houdt de vrouw in een onderdrukte positie. Anderzijds speelt ook de macho cultuur een rol waarbij mannen onderling informatie uitwisselen hoe ‘tof’ men optreedt. 

Opvoeding

“Vrouwen worden over het algemeen gezien als bezit”, deelt Mungra mee. Het gebrek aan instanties die opkomen voor vrouwen die onderdrukt worden bevordert de verdere onderdrukking van deze doelgroep. Dit verschilt met landen zoals Nederland waar veel opvangtehuizen zijn voor vrouwen, merkt Mungra op. 

Opvoeding is de basis voor normen en waarden. Wat iemand thuis leert is normaal voor de betreffende persoon. Mungra noemt schreeuwen, slaan en onbeschoft gedrag als voorbeelden. 

Meer wetgeving is belangrijk voor het beschermen van de vrouw. Dit geldt ook voor voorlichting in de media om te werken aan meer respect voor vrouwen. “Daarnaast zijn meer instanties zoals ‘Blijf van mijn Lijf Huizen’ nodig. Op scholen zou via curricula meer aandacht voor betere omgangsvormen aangeleerd moeten worden.” Naast deze zaken ziet Mungra ook meer begeleiding voor gezinnen, waarbij er aandacht is voor het kind, omdat ook de kinderen vaak slachtoffer zijn. 

“Vrouwen moeten leren en de gelegenheid krijgen om zelfstandig te zijn zodat ze bij geweld uit een relatie kunnen stappen.” Voor de ene persoon zal dit eenvoudiger zijn dan de andere, omdat hier de factor ‘macht’ om de hoek komt kijken. “In een dergelijk geval van macht ziet de man de vrouw als een bezit, maar wie echt van zijn vrouw houdt laat haar gaan”, besluit Mungra.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: