Restauratie Sint Rosakerk vordert langzaam

De Sint Rosakerk van het Rooms-katholiek Bisdom aan de Prinsenstraat 10 in Paramaribo staat in de steigers. De restauratie vordert langzaam. Parochiepriester Romanus Ebony verwacht, dat het herstel van de kerk en het parochiehuis, dat in de tweede helft van 2020 aanving in het laatste kwartaal van 2021 opgeleverd zullen worden.

Historisch gebouw 

Het gebouw is onderdeel van de historische binnenstad en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat om een grote restauratie van binnen en buiten. De houten constructie was aangetast door houtluizen en boorders het dak was lek en de verf bladderde af.  Tot overmaat van ramp werd het kerkgebouw in mei jongstleden getroffen door blikseminslag. De kerktorens raakten daardoor beschadigd.

Oplopende kosten 

Pater Ebony: “Aanvankelijk waren de herstelwerkzaamheden begroot op US$ 30.000. Maar, naarmate de restauratie vorderde liep het begrote bedrag op. En heeft tot nu toe meer dan US$ 100.00 gekost en dit bedrag blijft oplopen. Niet alleen het kerkgebouw wordt onderhanden genomen. De pastorie krijgt ook een grote beurt.”

Vakbekwaam bezig

“Vakbekwame bouwvakkers en schilders onder het toeziend oog van architect  Emmanuel zijn aangetrokken om de renovatie te verzorgen. De parochianen bekostigen de restauratie uit eigen middelen die uit de collectekas en fonds vormende activiteiten worden gehaald. De inkomsten zijn door de pandemie sterk verminderd. Doordat de kerken gesloten werden, kon er niet worden gecollecteerd. Fonds vormende activiteiten zoals een kleurkaartenactie werden hierdoor bemoeilijkt. Meerdere donateurs hebben een steentje bijgedragen.”

Dankbaar

“Wij hadden enige inkomsten van de Energie Bedrijven Suriname die een deel van het parochie terrein had gehuurd als parkeerterrein, maar dit bedrijf trok zich terug. De auto’s worden nu langs de straat geparkeerd. Hierdoor worden de trottoirs voor de ingang van de kerk en in de wijde omgeving tot ongenoegen van de bewoners de hele dag bezet gehouden. Het Bisdom heeft onlangs een bedrag geleend aan de parochie die terugbetaald moet worden. Wij zijn de parochianen en bedrijven dankbaar die ons ondersteunen.”

Tekort aan geld

Om de renovatie af te ronden komen nogal wat geld te kort. Wij weten dat heel Suriname krap bij kas zit, maar wij vertrouwen erop, dat de samenleving zal bijspringen om het goede werk van de Heer voort te zetten.

Padvinderij 

“Op het terrein van de kerk komen padvinders en jongeren uit de buurt bijeen om zich bezig te houden met vormingsactiviteiten. Om aan inkomsten te komen trachten wij een gedeeltelijk leegstand gebouw op ons terrein te verhuren”, aldus de uit Nigeria afkomstige pater Ebony die al 15 jaar de parochie leidt.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: