1 jaar Regering Santokhi-Brunswijk, een terugblik

Het is altijd goed om het licht te laten schijnen op de verrichtingen van een regering die reeds één (1) jaar aan de macht is. Als voorzitter van de VHP Jongerencommissie van het district  Commewijne zal ik een bijdrage leveren in deze.

De verkiezingen zijn gehouden op 25 mei 2020 met een eclatante overwinning voor de VHP. Volgens de wet zou de nieuwe regering moeten aantreden, om precies te zijn, op 12 augustus 2020. Maar vanwege het feit dat de vorige regering geen kant meer op kon, o.a. geen geld meer kon lenen en/of door verkoop van Staatseigendommen, om de salarissen van de ambtenaren uit te betalen, hebben ze meegewerkt dat de huidige regering kon aantreden op 16 juli 2020. Wat weinigen weten en of hebben beseft is dat de vorige regering reeds in de maand juni 2020 de salarissen niet kon opbrengen en dat de uitbetaling van juni enkel met behulp van de nog toekomstige regering is geschiedt. 

Na het aantreden van regering Santokhi hoeft geen ambtenaar te vrezen dat zijn salaris niet gestort zal worden eind van de maand. Deze garantie biedt Santokhi aan iedere ambtenaar. Dit is enkel mogelijk door zijn bezuinigingsbeleid en dus is er tot op heden niet nationaal als internationaal geld geleend hiervoor en of monetair gefinancierd.  

Vermeldenswaard is dat het de huidige regering wel binnen 12 maanden gelukt is om het financiële huishouden van de staat op orde te krijgen. Men heeft alles in kaart gebracht en is thans de uitdaging om de USD 4 miljard schuld af te lossen aan de schuldeisers. De koers is thans ook gestabiliseerd en dat is heel belangrijk, een stabiele koers is nodig om investeerders aan te trekken. Een stabiele koers doet investeren. 

Alhoewel de huidige regering een land heeft overgenomen met USD 4 miljard schuld, heeft zij het voor elkaar gekregen om het startsein te geven voor de bouw van tal van middelbare scholen met de opdracht dat die het komend schooljaar operationeel moeten zijn. 

Voorts wordt de ontwateringsproblematiek landelijk opgepakt, waarbij er grote investeringen worden gepleegd. Wat verder belangrijk is te vermelden, is de bouw van de brug over de Corantijnrivier, verbinding met Guyana, waarvoor binnen afzienbare tijd inschrijvingen gehouden zullen worden, alsook met het vooruitzicht van een brug over de Marowijnerivier ter verbinding met Frans-Guyana (Gateway to Europe). 

Concluderend kan gesteld worden, dat deze regering op de goede weg is, als gekeken wordt naar één (1) jaar regering Santokhi-Brunswijk. Deze regering staat voor het goede voor land en Volk. Ook voor de komende 4 jaar. Go CHAN, We Set ‘eng!

Mr. Preshand Baldew

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: