Harvey Saifa over de Awasa dansstijl

In Suriname is een welbekende dans uit de Afro-Surinaamse cultuur het Awasa. Dansleraar Harvey Saifa zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het een schoonheids dans van de Aucaners is, ook uitgevoerd door de andere stammen. Het wordt gedanst op de tonen van de apinti drum. De belangrijke aspecten hierbij zijn het stampen met voeten, Doi doi, dat wil zeggen opwarmen om op drive te komen, Boli wata ga je dansend naar voren om de gemeenschap te attenderen dat er gedanst zal worden. Awasa is dansen in verschillende facetten. Het ritme van de apinti drum is van belang en er zijn ook bijbehorende liederen die men kan zingen. Het wordt uitgevoerd bij plechtigheden, culturele aangelegenheden, speciale activiteiten in het dorp. Hierbij wordt door mannen strakker gedanst, zij hebben ook andere handbewegingen en de vrouw maakt meer gebruik van haar achterwerk en danst op een slappe toon. Verder wordt de kawaai aangetrokken door de danser en die zorgen ook voor een geluid, aldus Harvey Saifa. Hij verzorgt al anderhalf jaar cursussen voor de Banamba en Awasa dans. Ook heeft de leraar zijn eigen dansschool, Saifa dansschool.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: