Pangi: klederdracht van de marrons

Romilda van Dalen – Leidsman werkt al jaren met de pangi stof

Een heel bekende klederdracht vanuit onze multiculturele samenleving is de pangi stof. Het is afkomstig van de marron gemeenschap. Het is bekend dat de pangi dient als een omslagdoek of wikkel lap. Het komt voor in verschillende kleuren met mooie motieven en tekeningen. Elke soort pangi heeft zijn betekenis. De Surinaamse onderneemster Romilda van Dalen – Leidsman geeft aan dat we de pangi tegenwoordig naar wens gebruiken. “Er is geen speciale gelegenheid. Het is een normale stof, maar wij als marron hebben dat als klederdracht”.

Romilda houdt zich bezig met ontwerpen van kledingstukken en meer van de pangi stof. “We kunnen van alles, van een blazer tot lingerie maken van deze lap stof. Het ligt allemaal aan de bewerking van de stof voor hetgene je wilt halen als eindproduct.  Ik begon in feite met het borduren van pangi als 9 jarig meisje. Toen ging ik borduren met de hand en momenteel doe ik het machinaal” aldus Romilda

De onderneemster is eigenaar en Founder van Millie appartementen, Live to Lead Embroidery, Millie’s atelier en Chosen&Gifted Fashion School. Zij vervaardigt ook schoenen en tassen. Daarnaast is Romilda ook modevak boeken aan het schrijven.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: