Percussionist Shifar Abdoelaziz beschrijft de apinti

Een multifunctioneel Surinaams talent is Shifar Abdoelaziz. In een gesprek met de krant vertelt hij het volgende over het welbekende slaginstrument, de apinti. Het frame van de apinti wordt, zoals bij vele andere slaginstrumenten, vervaardigd uit een uitgeholde boomstam. Het is dus één lichaam en men maakt vaak gebruik van cederhout hiervoor. Het slaginstrument is aan de bovenkant altijd smaller dan de onderkant, kortom een brede basis. Verder zien we vaak dat het houtsnijwerk heeft: dit is heel typisch van ons Afro-Surinaamse cultuur. De houtsnijwerken hebben soms ook een speciale betekenis. Hedendaags wordt het vaak alleen als kunst gezien. Bij het bekleden van de apinti drum wordt gebruik gemaakt van herten vel, ook wel dia genoemd in het Sranan. Het vel gaat men rijgen aan een touw en dat wordt vastgemaakt aan stempennen. Het frame krijgt dan gaten waarin de stempennen terrecht komen. Zodoende wordt het vel bespannen over de apinti drum. De stempennen moeten altijd van een harder houtsoort zijn dan het frame. Ons tropisch land biedt ons heel veel opties w.o. purperhart en bruinhart. Aan de hand van de functie die je bekleed tijdens het musiceren in een apinti ensemble wordt bepaald welke grote/ soort apinti drum je zal gebruiken. We onderscheiden dan de twee basis groepen: de hari, de mensen die het vast ritme zullen bespelen (die hebben een iets kleiner instrument welke ook hoger klinkt) en de koti, dat is de solist (die speelt de hele tijd variërende en complexe ritmen). De apinti wordt hedendaags niet alleen gebruikt bij religieuze doeleinden maar ook puur voor het muzikaal technische. De apinti is een enkelvellig slaginstrument dat door de Surinaamse marrons gebruikt werd om berichten door te seinen naar naburige dorpen en/of stammen, ook als slaginstrument gebruikt bij religieuze dansen en muziek. Met betrekking tot het leren bespelen van de apinti: muziek is een universele taal, dit mag men meer gaan praktiseren zodat men ook steeds van elkaar kan leren. Hierbij gaat het ongeacht cultuur, ras erom dat men leuke dingen samen gaat doen. Het ritme, de functie binnen het ensemble en de eigen creativiteit zijn hierbij van belang, aldus Shifar Abdoelaziz.

Shifar is al reeds 14 jaren actief in de muziekwereld. Hij begon al heel jong met tikken op tafels en stoelen. Officieel begon hij op 13 jarige leeftijd met het bespelen van het muziekinstrument tabla. Hij werd benaderd door zijn moeder om een kijkje te gaan nemen voor tabla lessen op het Indiase Culturele Centrum en heeft dit voortgezet. Hij houdt zich bezig met tal van slaginstrumenten waaronder Tabla, Dholak, Cajon, Punjabi dhol, Afrikaanse slaginstrumenten zoals de Apinti, Djembe en Latijns Amerikaanse Conga, Bongo etc. Middels zijn eigen muziekschool Shifar’s Studio School of Percussion (SSP) doet hij aan kennisoverdracht, instrument vervaardiging en reparatie.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!