Raymond Hasnoe: “Wat wij willen is dat een structurele oplossing moet komen, maar voor de lange termijn”

President Chandrikapersad Santokhi verzekerde recentelijk in een vraaggesprek tijdens een actualiteitenprogamma op tv, dat de prijzen in de winkels op korte termijn omlaag zullen gaan. De hoge prijzen in de winkels zijn te wijten aan het feit dat er te veel schakels oftewel tussenhandelaars zijn, waarbij eenieder commissie maakt. Een oplossing hiervoor is dat een bedrijf de goederen zelf zal importeren. Doordat er hier geen sprake is van tussenschakels, zullen de prijzen met 20% en 40% omlaag gaan.

In een gesprek met Dagblad Suriname geeft Raymond Hasnoe, de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) en eigenaar van ‘winkel Hasnoe’ zijn kijk hierop. “De tussenhandelaars zorgen ervoor dat de prijzen in de winkels hoger zijn dan normaal. Volgens normale procedure en de kettingreactie, importeur, distributeur naar de winkeliers, zou je daartussen geen tussenhandelaars moeten hebben, waardoor de prijzen vanuit de importeur rechtstreeks naar de winkeliers komen. Dan is het ook gemakkelijk te traceren, daarom zijn we ook akkoord. We zijn heel blij wanneer er controle is. De president heeft ook begrepen dat er een tussenstation daar is, die eigenlijk niet daar hoort. We ondersteunen de president, zodat hij dit nader bekijkt met een vergrootglas.” 

Hasnoe geeft aan dat het mogelijk is dat de prijzen kunnen dalen, maar dan moet de president ook werkelijk optreden en ervoor zorgen dat de importeurs rechtstreeks goederen leveren aan de winkeliers. “Vooral wanneer het gaat om basisgoederen. Ik heb begrepen dat de importeurs schaarse en dure dollars van de overheid krijgen, tegen de Centrale Bank koers voor dat moment.” Hasnoe stelt dat ze zich daaraan moeten houden. “Als je geld krijgt van de overheid en je importeert daarmee, dan moet je de overheid ook ondersteunen en helpen. De overheid is bezig met een bepaald pakket aan maatregelen om de producten zo goed als mogelijk met de minimale oneigenlijke verhogingen naar de consument te brengen en om het volk te helpen. Sowieso staan we achter dit  concept.”

“De president heeft gezegd dat ze al via een bedrijf importeren.” 

Hasnoe geeft aan dat het bestuur wel zijn eigen bedenkingen daarover heeft. Volgens hem zal het niet werken als men via een bedrijf producten gaat laten importeren en distribueren. “Ik weet niet wat de president daarmee wil bereiken, de praktijk leert dat het niet zal werken. Wat wij willen is dat er een structurele oplossing moet komen, niet voor korte termijn, maar voor lange termijn. Ze moeten een planning maken zodat dit goed aangepakt kan worden en dat we op een lange termijn hiermee kunnen werken en dat het volk daarmee voorzien kan worden met de producten.” Hasnoe stelt dat het niet iets moet zijn van een paar maanden en vervolgens weer opnieuw beginnen. Hij zegt, dat de andere bonafide importeurs het zeker niet leuk zullen vinden en misschien zullen aangeven dat ze niet mee willen werken, omdat men bijvoorbeeld een bedrijf voortrekt.

‘Het gaat dus om een structurele aanpak waarbij ervoor gezorgd moet worden dat tenminste de basisgoederen, waarvoor de importeurs dollars van de overheid krijgen, dat die producten rechtstreeks naar de winkeliers komen. De importeurs moeten ook op het hart gedrukt worden, dat ze geen grote partij goederen aan tussenhandelaars verkopen”, aldus Raymond Hasnoe.

Wat gebeurd er met de salesman?

De salesman is de tussenschakel of tussenpersoon waar de president op doelt. Die zouden uitgeschakeld moeten worden. Alleen heeft de president niet aangegeven wat met deze duizenden personen moet gebeuren die in deze branche een brood vinden. Importbedrijven hebben doorgaans geen uitgebreid distributienetwerk om duizenden winkels te bevoorraden. Daarvoor hebben zij hun eigen salesmen of zijn er afnemers bij hen die vervolgens de distributie doen.

“Het voorstel van de president is te simplistisch en geeft blijk dat hij de handel niet kent. Een kleine importeur die drie producten importeert kan in zijn winkel alles verkopen en de prijs laag houden. De grotere importeurs die 600 containers per jaar importeren kunnen dit onmogelijk. De goederen zullen rotten in de magazijnen en zullen het volk niet bereiken.” 

Een andere salesman vraagt zich af of deze president niets kan oplossen zonder een andere groep tot slachtoffer te maken. Hij vraagt zich af wie de president op dit stuk adviseert en of er werkelijk gedacht wordt dat de salesman het grote geld maakt? “Importeren is niet de kunst, maar het distribueren en het volk bereiken. Als de tussenpersonen uitgeschakeld moeten worden, alleen omdat ze een kleine commissie verdienen, gaat het volk verhongeren en de importeur zal verliezen lijden. Wie is dan geholpen?”, vraagt de salesman zich af.

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: