Kraboe verkopen in tijd van crisis

Narain Gobinda (67) verkoopt al meer dan 37 jaar krabben. In het begin deed hij dat huis aan huis, maar gauw heeft hij een vaste stand langs de drukke Tourtonnelaan, niet ver van de T-kruising met de Schietbaanweg. De echte kraboe liefhebbers weten hem te vinden. Hij verkoopt zijn krabben in strengen van 10 stuks. De iets klein uitgevallen schaaldiertjes verkoopt hij voor SRD 100. De iets grotere, met ietwat grotere duim, kost bij hem SRD 250. Als de dag echt mee zit verkoopt hij 2 zakken per dag. In een zak zitten ongeveer 70 krabben. Op een zak maakt hij SRD 200 soms SRD 250. 

Zijn krabben zijn afkomstig van Coppenamepunt en hij krijgt ze van vaste leveranciers. Voor een zak krabben van ongeveer 70 stuks betaalt hij SRD 1.500. Vorig jaar lag de prijs voor een zak rond de SRD 1.250. ‘Met de verhogingen van de brandstofprijzen is alles duurder geworden’, zegt hij. De jongens die de krabben zoeken doen dat met een kleine vissersboot aangedreven door buitenboordmotoren. Krabben zoeken in de vaak ondoordringbare mangrove bossen op de modderbanken langs de rivier is echt “forcerend” meent hij te weten. 

Zijn klantenkring bestaat sedert de laatste jaren voornamelijk uit Brazilianen en Chinezen. Heel sporadisch komen Surinaamse klanten. Gobinda kan dat niet zo goed verklaren. Vroeger had hij veel meer Surinamers die bij hem langs kwamen. Met zijn 37 jaar ervaring met kraboe verkopen zegt hij ook, dat vroeger je ook meer van die grotere rood/blauwe krabben had. Die zijn tegenwoordig heel moeilijk te vinden. Veranderingen in het milieu kan wellicht hiervan de oorzaak zijn.

Narain Gobinda is een eenvoudige Surinamer die zijn geld op een eerlijke manier verdient door er hard voor te werken. Hij werkte 40 jaar lang als wachter bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Kraboes verkopen en soms werken in de bouw waren zijn bijbaantjes. Nu hij met pensioen zit is kraboe verkopen als het ware zijn “full time” bezigheid. Over de moeilijk economische situatie in het land zegt hij dat vooral de kleine man het zwaar te verduren heeft. Alles is duur geworden. Hij hoopt dat het gauw beter zal gaan in het land.  

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: