Chinees Sinopharm-vaccin nog niet goedgekeurd door EU en Nederland

In Suriname zijn al een paar duizend mensen met Sinopharm gevaccineerd

Het Chinese Sinopharm-vaccin tegen het Covid-19 virus, dat inmiddels al onder andere onlangs, 12 juli, is gebruikt tijdens een vaccinatiedag op het terrein van het Politie Opleidings Centrum, is nog niet goedgekeurd door de Europese Unie en Nederland. Wel is het in mei goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, maar slechts voor ‘noodgevallen’ (‘emergencies’).

Ruim 3.000 mensen, vooral Chinezen, hebben zich laten vaccineren tijdens de ‘soft launch’ van de vaccinatiecampagne met Sinopharm. Suriname heeft in juni 100.000 doses van het Chinese vaccin cadeau gekregen van de Volksrepubliek China. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezond zegt woensdag 14 juli in een reactie tegen Dagblad Suriname: ‘Het Sinopharm-vaccin is nu door het EMA (European Medicine Agency) in een rolling review geplaatst. Het is nog niet toegevoegd aan de lijst van het EMA.’ Op de vraag of dit dan geen reden is om nog even te wachten met het gebruik van dit Chinese vaccin in Suriname, volgde geen reactie van de bewindsman. Ook kwam geen antwoord op de vraag, waarom in het geval van Sinopharm de WHO niet wordt gevolgd – gebruik van dat vaccin alleen voor noodgevallen -, immers minister Ramadhin stelt altijd dat hij in casu Suriname de richtlijnen- en standaarden van de WHO volgt.

De gezondheidsorganisatie WHO had in mei het Sinopharm-vaccin goedgekeurd voor wereldwijd gebruik. Het gaat om een zogenoemde goedkeuring voor noodgevallen, waarmee het middel sneller kan worden ingezet dan na een langere procedure voor ‘normaal’ gebruik. Overigens hanteert de WHO het begrip ‘emergency’ in een breed perspectief. Zo valt de Covid-19-pandemie onder dat begrip. Dit houdt in, dat feitelijk dit Chinese vaccin in algemene is goedgekeurd voor gebruik.

Sinopharm wordt aanbevolen voor iedereen van achttien jaar en ouder. Er zijn twee prikken nodig. Het middel wordt in China al massaal gebruikt. Door de goedkeuring kunnen bijvoorbeeld VN-organisaties Sinopharm kopen en verspreiden.

Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Moderna al goedgekeurd voor noodgevallen.

Met de goedkeuring kan het vaccin van Sinopharm tevens opgenomen worden in het Covax-programma van de WHO. Dat is in het leven geroepen om landen te helpen die moeite hebben om coronavaccins te kopen.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid meldt op haar website, dat in Nederland meerdere coronavaccins gebruikt worden. Goedgekeurd zijn de vaccins van Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca en Janssen.

Overigens, gelet op het feit dat Nederland het Sinopharm-vaccin nog niet heeft goedgekeurd, zou dat gevolgen kunnen hebben voor reizigers uit Suriname die met dat vaccin zijn gevaccineerd….

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: