Floridamanaten sterven in ongekende aantallen

In 2021 zijn meer zeekoeien gestorven dan ooit in de bekende geschiedenis van Florida, zegt de Fish and Wildlife Conservation Commission van de staat.

Dit jaar (tot 2 juli) zijn in Florida ten minste 841 zeekoeien gestorven, waarmee het vorige record van 2013 werd overtroffen toen 830 zeekoeien stierven door blootstelling aan een toestroom van neurotoxine-producerende algen die ‘rode vloed’ produceren.

De Florida-lamantijn (tricchechus manatus latirostris), liefkozend een “zeekoe” genoemd, is een zachte obligate herbivoor die vrij kan bewegen tussen zoet en zout water, voornamelijk levend van een dieet van verschillende soorten zeegras.

De Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) meldt de toename van het aantal sterfgevallen als extreem en meer dan het dubbele van het aantal dat in dezelfde periode vorig jaar werd geregistreerd, toen 354 zeekoeien stierven (637 over het hele jaar).

Een gezonde lamantijn verbruikt elke dag 10% van zijn lichaamsgewicht aan zeegras – voor een zoogdier van 450 kilogram betekent dat 45 kg gras per dag. Zonder voldoende voorraden zullen zeekoeien dezelfde gebieden overbegrazen (waardoor wordt voorkomen dat zeegras opnieuw groeit), ondervoed raken en uiteindelijk verhongeren.

Zeegrassen zullen blijven afsterven als zonlicht wordt overschaduwd door giftige algenbloei die zich voeden met stikstof en fosfor door toenemende watervervuiling veroorzaakt door verwaarloosde septic tanks, gemeentelijke rioleringen die ongezuiverd rioolwater uitspugen en chemische verontreinigende stoffen die in kunstmest worden aangetroffen – de laatste een verergerend probleem van steeds actievere orkaanseizoenen die enorme hoeveelheden ervan in waterwegen spoelen.

Met de komst van warme zomerwateren zijn de meeste zeekoeien nu verspreid van overbevolkte gebieden met laag zeegras naar meer overvloedige kustgebieden. Waterscooter-gerelateerde verwondingen hebben nu echter de hongerdood vervangen als de belangrijkste oorzaak van het overlijden van lamantijnen – in een typisch jaar veroorzaken bootaanvaringen ongeveer een kwart van alle dodelijke slachtoffers van lamantijnen.

Er waren ongeveer 7.520 zeekoeien in Florida, vóór de sterftestijging van dit jaar, wat betekent dat meer dan 11% van de bevolking in slechts zes maanden is uitgeroeid. Manatee-experts vrezen een terugkeer naar het bijna-uitstervensniveau van de jaren zeventig, toen er nog maar een paar honderd over waren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: