Suriname rijdt zich klem

Gesprekken met servicestationhouders over de brandstofvoorziening die Suriname zorgen baart: ‘Als gevolg van de vernietigde economie bewegen zich aanzienlijk minder voertuigen over de weg. Het is aan de verkoopcijfers te merken, dat er vanwege de toenemende prijsstijgingen van brandstof –  daaruit afgeleide producten en andere auto gerelateerde benodigdheden – voertuigen in de garage worden gehouden.”

Pijn in de portemonnee

‘Menigeen is niet in staat de brandstof te bekostigen, daarbij wordt vergeten smeermiddelen te noemen. Om een voertuig in rijdende staat te houden zijn smeermiddelen van uiteenlopende aard nodig. Het onderhoud van voertuigen is vanwege de oplopende prijzen van motorolie, doorsmeervet ook minder aan het worden. Dit en veel meer bezorgen autobezitters pijn in de portemonnee. Deze verwikkelingen op de brandstofmarkt zorgen ervoor, dat voertuigen en de ontwikkeling van Suriname klem worden gereden.’

Tientallen merken 

‘Niet alleen brandstofmaatschappijen brengen smeermiddelen op de markt. In supermarkten en andere verkooppunten zijn smeermiddelen van uiteenlopende merken verkrijgbaar. Prijzen en kwaliteit verschillen. Servicebeurten moeten regelmatig plaatsvinden om corrosie en slijtage tegen te gaan, de capaciteit en levensduur van auto’s te vergroten en te verlengen. Het gebruik van smeermiddelen van inferieure kwaliteit zorgt ervoor dat de prestatie van het voertuig verslechterd.’

Pitstop

‘Autobestuurders maken tegenwoordig geen pitstop meer. Ze stappen niet uit hun voertuigen om te neuzen in onze pitshops en om een servicebeurt te vragen. Het is brandstof kopen en wegwezen. Autoservicebedrijven weten er alles van.’

Smeermiddelen niet alleen voor transportmiddelen

‘Zelfs fietsen en speelgoed vragen om smering. Smeermiddelen worden niet alleen gebruikt voor transportmiddelen. Ze kunnen voor ieder apparaat of product gebruikt worden waarbij er sprake is van bewegende onderdelen. Het is van belang dat apparaten, machines of transportmiddelen te allen tijde goed functioneren. Daarvoor is regelmatig onderhoud voor nodig. Smeermiddelen zijn daarbij essentieel. Maar aangezien zij een enorme kostenpost zijn wordt daar onvoldoende aangehouden en gaan de voertuigen en machines eerder stuk.’

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: