Is Agro Industriepark, op te zetten door LR Group, Israël, van de baan?

Financier Credit Suisse zou lening van 67 miljoen euro hebben ingetrokken – Bewindslieden doen er het zwijgen toe

Begin 2019 werd de opzet van een Agro Industriepark, dat zou worden gebouwd door de Israëlische LR Group, met de nodige bombarie aangekondigd. Het project zou worden gefinancierd door het Zwitserse bedrijf Credit Suisse, een gerenommeerde financieel dienstverlener, met een lening van zo’n 67 miljoen euro. Maar, het is bij mooie woorden en intenties gebleven en nu zoemt rond, dat het Zwitserse bedrijf de lening heeft ingetrokken, simpelweg vanwege de financieel onbetrouwbare reputatie die Suriname heeft opgebouwd. Het is een zoveelste deuk in het financieel-economisch imago van het land.

Om opheldering gevraagd bij de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bleef het stil ondanks herhaalde verzoeken van de redactie van Dagblad Suriname.

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang, lid van de parlementaire commissie Financiën en Planning, zegt in een korte reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘Het is een ernstig issue. We moeten nog een vergadering uitschrijven met de minister van Financiën.’ 

Toenmalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Rabin Parmessar zei maandag 3 juni 2019 in de Assemblee, dat het ministerie het Agro industriepark-project aan het voorbereiden was. ‘LVV zal niet als concurrent optreden, maar wij zullen de lokale producenten in de ruimste zin van het woord stimuleren. De particulieren moeten groot worden en LVV faciliteert’, sprak de bewindsman.

Het Bureau van de Staatsschuld liet begin juni 2019 weten dat 67 miljoen euro Credit Suisse lening is opgedeeld in twee leenovereenkomsten: één van 57,5 miljoen euro voor het opzetten van het project en een zogenoemde facility agreement ter waarde van 9 miljoen euro. In begroting van 2020 was echter slechts SRD 266 miljoen gereserveerd voor het project, terwijl het geraamde bedrag van 67 miljoen euro)omgerekend zo’n SRD 600 miljoen bedroeg.

Volgens Parmessar is er enorm veel belangstelling voor het project. Het zou moeten gaan bestaan uit een pluimveebedrijf voor de productie van vlees en eieren, met een productie van 5 miljoen eieren per jaar en 2.000 ton vlees per jaar; een melkveebedrijf (melkkoeien met een productie van 4.2 miljoen liter melk per jaar) en een groentebedrijf. ‘Voor alle duidelijkheid, er wordt gelet op de afzetmarkten en dat is niet alleen Suriname. We moeten de kant van Caricom opgaan’, zei Parmessar.

‘We gaan wel door met de LR Group, maar we gaan de megaprojecten op kleinere schaal uitvoeren’, zo liet huidig minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij medio maart van dit jaar weten.  Met de Israëlische investeerders was tijdens de regering-Bouterse onder meer afgesproken dat een Agro Industriepark zou worden opgezet met op verschillende locaties grote agrarische ondernemingen. Zo zouden in Dirkshoop (Saramacca) op grote schaal onder meer wortelen, uien, bloemkool en broccoli worden geplant en in Reeberg, district Wanica, zou een boerderij worden opgezet met ongeveer vijfhonderd melkkoeien voor de productie, verwerking en verpakking van ongeveer vier miljoen liter melk.

In totaal zou het project moeten voorzien in twaalfhonderd banen. Het zou eerst door de overheid worden gerund om op termijn te worden overgedragen aan de private sector. 

Nu echter de lening door Credit Suisse van tafel zou zijn geveegd, lijkt het zo opgehemelde Agro Industriepark Project ook meteen van de baan. Het lijkt er op, dat de regering met deze zaak in de maag zit, gelet op het stilzwijgen van die zijde. Binnen de commissie Financiën en Planning van de Assemblee lijkt men ook niet al te happig om te reageren. Zo reageert ook commissie-voorzitter Asiskumar Gajadien (VHP) niet op de aan hem door Dagblad Suriname gestelde vragen. Slechts het parlementslid Wang was bereid meteen te reageren.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: