Dodental loopt op in rellen in Zuid-Afrika na Zuma-gevangenis

Het dodental als gevolg van de rellen in Zuid-Afrika is gestegen tot 72 toen politie en leger probeerden een einde te maken aan de onrust in arme gebieden van twee provincies die vorige week begon na de gevangenneming van voormalig president Jacob Zuma.

Veel van de doden in de provincies Gauteng en KwaZulu-Natal vonden plaats in chaotische stormloop toen tientallen mensen voedsel, elektrische apparaten, drank en kleding uit winkels stalen, zeiden functionarissen.

Meer dan 400 mensen werden gearresteerd in Gauteng, maar de situatie was verre van onder controle.

De inzet van 2500 soldaten om de Zuid-Afrikaanse politie te ondersteunen heeft de ongebreidelde plunderingen nog niet gestopt.

President Cyril Ramaphosa noemde het een van de ergste gewelddaden in Zuid-Afrika sinds de jaren negentig, vóór het einde van de apartheid.

Voormalig president Jacob Zuma.werd vorige maand veroordeeld wegens minachting van de rechtbank nadat hij tijdens zijn presidentschap niet aanwezig was bij een onderzoek naar corruptie.

De 79-jarige, die corruptie ontkent, kreeg een gevangenisstraf van 15 maanden. Hij meldde zich afgelopen woensdag bij de politie.

Hij hoopt de straf te laten intrekken of verminderen door het constitutionele hof van het land.

error: Kopiëren mag niet!