Onderzoek kwestie Haïtianen heeft veel weg van doofpot politiek

Het onderzoek in de kwestie rond de komst van duizenden Haïtianen naar Suriname lijkt na meer dan twee maanden nog steeds niet te zijn afgerond, althans heerst er een opmerkelijke stilte rond deze kwestie. Assembleelid Rabin Parmessar van de NDP vraagt zich af waarom deze kwestie  nog steeds niet aan de Procureur-Generaal is overgedragen voor onderzoek, daar er vermoedens bestaan dat er hier mogelijk sprake is van mensensmokkel.

Het gaat in deze om een kwestie waar mogelijk meerdere ministeries bij betrokken zijn. Volgens Parmessar heeft het onderzoek in deze kwestie veel weg van doofpot politiek. De parlementariër vindt dat de zaak te lang duurt en er zou al lang een verklaring hierover moeten komen van de regering. De laatste maal dat hij om nader informatie vroeg van de regering was tijdens begrotingsbehandeling drie weken geleden. Eerder op 27 april heeft zijn NDP-fractie in de Nationale Assemblee samen met die van de BEP om een openbare vergadering van het parlement gevraagd ter “bespreking chartervluchten Haïti en de regio”.   

In april dit jaar is bekend geworden, dat in de periode januari 2019 tot en met 22 april 2021 in totaal 15.627 Haïtiaanse staatsburgers naar Suriname zijn afgereisd. In deze periode hebben van dit aantal 2.708 het land verlaten via de officiële grensposten. Het is onduidelijk, althans er is geen enkele zicht op de bewegingen van de overgebleven 12.919. Het is niet bekend of zij via illegale wegen het land hebben verlaten. 

Grote verbazing

De kwestie rond de stroom Haïtianen naar Suriname middels chartervluchten uit Port au Prince heeft grote verbazing gewekt omdat bij de samenleving bekend was dat vanwege de Covid-19 pandemie het Surinaams luchtruim was gesloten. Slechts repatriërings- en/of essentiële vluchten waren toegestaan. Dat er desondanks wekelijks meerdere chartervluchten uit Haïti werden uitgevoerd kan er bij menigeen nog steeds niet in.

Toen deze kwestie in april bekend is geworden heeft de regering in verklaringen willen doen voorkomen, dat ze eerder niet op de hoogte was van de stroom Haïtianen naar Suriname. De regering lijkt, naar nu blijkt, pas in actie te zijn gekomen en een onderzoek te hebben gelast, nadat de Franse ambassadeur Antoine Joly zijn beklag had gedaan over de illegale stroom van Haïtianen vanuit Suriname naar Frans Guyana. Hij vermoedt dat er hier mogelijk sprake is van mensensmokkel. Uitspraken in die richting gedaan door een diplomaat van een grote mogendheid als Frankrijk worden ongetwijfeld niet gedaan zonder bekomen informatie van hun inlichtingendiensten.

De kwestie rond de stroom Haïtianen naar Suriname klemt des temeer daar ook bekend is geworden, dat de ondernemer/autohandelaar Saya  enige betrokkenheid heeft met de organisatie van de chartervluchten uit Haïti.  Op een persconferentie verklaarde hij, dat alle benodigde bescheiden van de Surinaamse autoriteiten zijn ontvangen om de chartervluchten te mogen uitvoeren. Tijdens de verkiezingen van 2020 was Saya met de Stichting Team Haïti een van de grote ondersteuners van de VHP.

SS

error: Kopiëren mag niet!