Naomi Erazo: ‘Blijf niet stil zitten, maar begin ergens mee’

Naomi Eraso is studente aan het NATIN, momenteel zit zij in de laatste klas. In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt Naomi over haar kralenwerk.

‘Ik ben al vrij jong begonnen om een manier te zoeken om me eigen zakcentjes te maken. Toen ik naar het NATIN ging heb ik een inheems meisje mogen leren kennen, en ik ben haar tot de dag van vandaag zeer dankbaar. Ik zag dat ze mooie sieraden in verschillende kleuren met verschillende patronen maakte, dat vond ik zo mooi en interressant, dus dan heb ik een model uitgezocht en haar gevraagd als zij me die zou kunnnen leren.’

Dat heeft ze dus ook gedaan en sinds die dag is Naomi verder gaan experimenteren en gaan onderzoeken hoe ze verschillende modellen kon maken. In de vakantie van 2017 is Naomi van start gegaan en door middel van een advertentie die ze op Facebook had geplaatst kon ze haar eerste ketting op 8 augustus verkopen. ‘Van daar uit ben ik dan gaan groeien. Ik deed het dus tussendoor gecombineerd met school en ook volleybal, ik speelde toen voor de U-20 en momenteel voor de dameshoofdklasse.’

Naomi geeft aan, dat ze ineens geen klanten meer had toen Covid-19 begon in maart. Ze zegt, dat ze al een beetje hoop had verloren, maar dat haar moeder haar toch aanspoorde om een advertentie te plaatsen. ‘En ja hoor ik kreeg bestellingen binnen krijgen en pas op 14 juli 2020 kwam ik met mijn eigen logo.’

Naomi vertelt verder dat haar moeder en zusje ook begonnen te helpen met het maken van bepaalde modellen, die zij hen had aangeleerd en dat de druk op haar dus minder werd. Ze is in totaal al 4 jaren bezig met haar kralen werk.

Volgens Naomi hangt de duur van een ketting af van het model. ‘Als ik constant eraan zou werken duurt een simpele eenvoudige ketting tussen de 4 en 5 uren.’ Ondanks de Covid-situatie nu krijgt Naomi heel veel klanten. ‘Ik heb gemerkt dat men niet meer zoveel kan feesten, maar men verwent zichzelf toch. Door bijvoorbeeld een leuke dress te laten maken en dan ook passende sieraden erbij te laten bestellen en dan houden ze die dag een fotoshoot voor zichzelf. Vooral voor de nationale feestdagen is het zo dat men vaker fotoshoots houdt in culturele pakjes, en dan willen ze graag een kralenketting van mij erbij om het compleet te maken.’

Naomi zegt ook, dat ze ten eerste God wil bedanken voor de creativiteit en wijsheid die hij haar geeft om dit werk te kunnen verrichten. Ook geeft Naomi aan dat haar moeder haar grootste motivatie is, maar natuurlijk ook de rest van de familieleden die haar ondersteunen. ‘Verder ook mijn klanten, soms sturen ze me een kort berichtje met bijvoorbeeld: blijf doorgaan en je kralenwerk is prachtig.’

‘Blijf niet stil zitten, maar begin ergens en probeer je talenten of hobby’s te gebruiken om op een eerlijke manier je zakcentjes ermee te verdienen. Als je werk verricht waarvan je houdt, zal je met plezier je werk doen en je gaat je werk ook beter verrichten en levert uiteindelijk dan ook betere eindproducten. Je hoeft ook niet ergens groot te beginnen, begin klein en van daaruit bouw je dan verder op’, aldus Naomi Erazo.

SK

error: Kopiëren mag niet!