De straat is hun quarantaine

Even leek het erop, dat Suriname het wereldnieuws zou halen dat de dak- en thuislozen in het land niet vatbaar waren voor het Coronavirus. Bij de eerste golf en mogelijk zelfs de tweede, kreeg de samenleving geen geluiden te horen, dat het virus de mensen die leven op straat ‘geraakt’ hadden geraakt. Op zich was dat al opzienbarend, maar de voortdurende blootstelling zal mogelijkerwijs toch teveel zijn geweest.

De redactie van Dagblad Suriname vernam van iemand uit het veld dat er wel degelijk besmettingen zijn onder de dak- en thuislozen. ‘De mensen die op straat zwerven kunnen niet geholpen worden, omdat ze daklozen zijn’, zegt de veldwerkster. Zij wenst anoniem te blijven. Het blijkt dat het niet hebben van een dokterskaart de oorzaak is dat geen beroep gedaan kan worden op hulp.

‘De mensen met een dokterskaart zijn wel geswabt en die bleken positief getest te zijn;m laat de anonieme bron weten. Het blijkt dat deze groep verbonden is aan het Bureau voor Dak- en Thuislozen, maar de voorzieningen om hygiënisch te werk kunnen gaan, blijken niet aanwezig. Dit wordt bevestigd door de voorzitster van de vakbond van het Bureau Dak en Thuislozen, Claudette Etnel. Zonder medische maskers en ontsmettingsmiddelen moet gewerkt worden.

Op straat ontfermt Madjerin Petrusie zich over de doelgroep, een vrouw die regelmatig aan de Waterkant de haren van de mensen knipt en een bordje eten uitdeelt. Petrusie bevestigt, dat er besmettingen zijn geweest. Zij wijst erop dat het mobiliseren van de dak- en thuislozen, om vast te stellen dat zij wel of niet in quarantaine moeten niet voor de hand liggend is. ‘Waar moet iemand zonder kaart aankloppen als deze zich wil laten vaccineren?’ Petrusie wijst op het gevaar van complicaties en stelt daarom de vraag wie er dan verantwoordelijk is voor deze groep. 

Presie no de

Deze situatie is anders voor de groep binnen de opvang te Latour. ‘De meeste mensen binnen de opvang beschikken wel over een dokterskaart’, zegt Etnel. Petrusie: ‘Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is ook gesloten, hoe doe je dan met de opnames?’ Haar oplossing is om de situatie zo te laten. ‘Liever laat men de situatie zoals de situatie is.’

Om te bepalen wie het virus met zich draagt zodat men in quarantaine moet heeft Petrusie een pasklaar antwoord. ‘De straat is hun quarantaine.’ Een andere plek is er niet voor de doelgroep is de keiharde realiteit. ‘Presie no de.’

Petrusi vraagt nogmaals waar de mensen naar toe gebracht moeten worden als PCS al maanden is gesloten. Het gaat om een serieus probleem, zwervende Surinamers, waarvan ondertussen bekend is dat er besmettingen zijn geweest, lopen vrij op straat. Petrusie zegt dat zij niemand kent die zich op straat ontfermt over het lot van de dak- en thuislozen. 

Over de stand van zaken van de opvang op Latour merkt Claudette Etnel op dat recentelijk het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de locatie op Latour heeft ontsmet nadat een deel van het personeel en de cliënten besmet bleken. Etnel zegt ook, dat er zaken zijn die daar dringend verbetering nodig hebben.

Zij klinkt lovend over de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, die ervoor heeft gezorgd, dat de 21 personeelsleden eindelijk hun beschikking hebben ontvangen. ‘Maar de leiding te Latour laat te wensen over en dat stuk moet goed geregeld worden.’ Etnel zegt dat vanuit Suriname Alcoholic Beverages NV (SAB) 2 gallon handsanitizers op verzoek van de vakbond wordt gedoneerd aan het Bureau Dak- en Thuislozen.

RB

error: Kopiëren mag niet!