Professor Naipal blijft vechten tegen de zee

Het mangroveproject van professor Sieuwnath Naipal gaat onverkort door. In het afgelopen weekend heeft hij samen met vrijwilligers mangrovebomen geplant bij de kust van Paramaribo, niet ver van de Brantimakkaweg te Weg naar Zee.

Professor Naipal voert dit project al jaren uit. Steun vanuit de overheid en andere actoren is wisselvallig geweest. Maar, in de afgelopen jaren is de bewustwording toegenomen. De mangroveplanten moeten de golfslagen vanuit de zee breken. Daardoor wordt erosie voorkomen en de kust beschermd. De recente actie was onderdeel van de Caribbean Plant A Tree Week. Een ieder mocht zich opgeven om tot en met zaterdag mangrovebomen gaan planten.

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld 

Vorig jaar sprak minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken steun uit voor het project van professor Naipal. In september 2020 vond het startsein van het groene zeedijk project te Weg naar Zee plaats. Nurmohamed stelde daarbij dat ‘de nare gevolgen van dambreuken en zeespiegelstijging wij allemaal kennen’. Een natuurlijke dijk is hiervoor een goede oplossing. Het ministerie van Openbare Werken zal dit project volledig steunen, dat getrokken wordt door het Mangrove Forum Suriname en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Dit uniek project kan als voorbeeld dienen voor de gehele wereld.

‘Het project van professor Sieuwnath Naipal loopt goed, daar is geen discussie over. Met de aanplant van bamboe zal de groene dijk verder verstevigd worden. Een betonnen dijk heeft geen zin in dit gebied want het zijn allemaal kleibodems en vroeg of laat vergaan die dijken. Mangrove en bamboe zijn duurzame, natuurlijke oplossingen die vele voordelen met zich zullen meebrengen. Wij gaan groen promoten en dit is één van de projecten die geheel in lijn staat met die gedachtegang’, aldus de bewindsman over het project te Weg naar Zee.

SAM

error: Kopiëren mag niet!