Cubanen in Suriname demonstreren tegen noodtoestand in hun vaderland

Een handvol Cubanen is maandagmorgen 12 juli getogen naar de ambassade van Cuba in Paramaribo om te protesteren tegen de Covid-19 noodtoestand op Cuba.

‘De pandemie op Cuba neemt zeer ernstige vormen aan’, aldus de demonstraten.  ‘Het aantal besmettingen en doden neemt schrikbarend toe.’

Duizenden betogers

‘Een paar duizend betogers zijn in Havana en andere delen van het land de straat op gegaan om hun misnoegen over de gebrekkige gezondheidstoestand, het tekort aan medische zorg, te uiten. De onrust wordt ook gevoed door de economische crisis waaronder Cuba gebukt gaat. Er heer schaarste aan basisgoederen.’

Onderdrukking

‘De protestacties in Havana worden meedogenloos onderdrukt. Wij in Suriname leven mee met onze familie, vrienden en landgenoten die in angst leven. Wij laten ze niet in de steek. Wij hebben gehoorgegeven aan de oproep van Cubaanse organisaties die zich buiten Cuba inzetten om onze stem overal op aarde te laten horen, zodat de wereld geïnformeerd wordt over het onrecht dat Cuba en de Cubanen wordt aangedaan.’

Buitensporig politieoptreden

‘U kunt er zeker van zijn, dat in alle delen van de wereld protestdemonstraties zullen worden gehouden tegen het onrecht. De betogers in Cuba hebben het zwaar te verduren. De opstootjes ontbreken niet. Dat de mensen de straat zijn opgegaan om zich te verzetten tegen de dictatuur geeft aan, dat zij uit wanhoop handelen. Want demonstreren in Cuba is taboe. De politie en andere gewapende machten trachten met geweld het protest de kop in te drukken er wordt geschoten en traangas afgevuurd.

Patria y Vida

‘Wij hebben als leus Patria y Vida (Vaderland en leven) terwijl onze regering het heeft over Patria o Muerte (vaderland of de dood.) Heel Cuba staat om het moment duizend angsten uit. Onze landgenoten die thuis verkommeren staan niet alleen. Wij zijn bannelingen, noodgedwongen migranten, politieke- en economische vluchtelingen. Wij zijn ons land ontvlucht om elders vrijheid democratie een beter bestaan op te bouwen. Wij organiseren ons in de strijd tegen ongerechtigheid via facebook en andere sociale media. Wij geven de moed niet op.’

Internetverbinding aan banden gelegd

‘De regering in Havana is bezig ons op alle fronten te dwarsbomen. De internetverbinding met Cuba is aan banden gelegd. De US-dollar wordt geblokkeerd op het eiland. De Euro is nu in zwang.’

Surinaamse hulp aan Cuba

Los van de demonstranten die in Paramaribo van zich laten horen is een andere groep in beweging die hulpgoederen aan het verzamelen is om hun landgenoten die thuis in onzekerheid verkeren bij te staan. Er is eerder als een hulpzending verzonden.  Er wordt getracht om binnen afzienbare tijd nog een containerlading te verzenden.

HD

error: Kopiëren mag niet!