Dilip Kumar (98) overleden

Dilip Kumar, een van India’s meest gerespecteerde acteurs en bekend van zijn rollen als tragische held in Bollywood-films, is woensdagochtend 7 juli overleden, aldus zijn familie. Kumar was 98 en al enige tijd ziek.

Geboren als Mohammed Yusuf Khan in 1922 in Peshawar, nu in Pakistan, stond hij bekend onder de filnnaam Dilip Kumar toen hij in de jaren veertig bij Bollywood kwam werken.

‘Met pijn in het hart en diep verdriet, kondig ik het overlijden aan van onze geliefde Dilip Saab, een paar minuten geleden’, plaatste Faisal Farooqui, een familielid, woensdagochtend vroeg op het Twitter-account van de acteur.

Kumar wordt overleefd door zijn vrouw, Saira Banu, een top Bollywood-leading lady in de jaren zestig en zeventig.

Kumar maakte zijn eerste film, “Jwar Bhata”, in 1944, die mislukte. Zijn doorbraakrol kwam in 1949, met “Andaz”, waar hij een wankele minnaar speelde die gevangen zit in een driehoek tussen de vrouw van wie hij houdt en haar man. Die rol katapulteerde hem naar het sterrendom en was het begin van een decennium waarin hij carrière maakte met het spelen van tragische rollen.

Bimal Roy’s bewerking van Sarat Chandra Chattopadhyay’s baanbrekende roman “Devdas” was het keerpunt in een toch al succesvolle carrière. Zijn rol als de gedoemde minnaar in “Devdas”, leverde Kumar het epitheton van “tragedy king” op – de man die melancholie op het scherm belichaamde.

“Er is een instelling verdwenen… wanneer de geschiedenis van de Indiase cinema zal worden geschreven, zal het altijd ‘vóór Dilip Kumar en na Dilip Kumar zijn'”, zei acteur Amitabh Bachchan op Twitter.

Kumar zei dat hij zich bezwaard voelde na jarenlang tragische rollen te hebben gespeeld. Eind jaren vijftig deed hij een bewuste poging om meer vrolijke rollen te spelen door te acteren in romantische films als “Madhumati”, “Aan” en “Naya Daur”.

In zijn latere jaren, hoewel de hits moeilijker te krijgen waren, behield Kumar zijn status als India’s eerste grote ster – de man wiens gezicht op een poster genoeg was voor het publiek om de theaters te verdringen.

“Dilip Kumar ji zal herinnerd worden als een filmlegende. Hij was gezegend met een ongeëvenaarde schittering, waardoor het publiek van generatie op generatie geboeid was”, zei premier Narendra Modi.

Kumar was afgelopen weekend opgenomen in het ziekenhuis nadat hij klachten had over kortademigheid. Hij was opgenomen in het ziekenhuis PD Hinduja Hospital Khar voor routinetests en onderzoeken. Hij had last van kortademigheid gehad.

Bevestigd werd, dat de acteur de diagnose bilaterale pleurale effusie had, vochtophoping in de holte tussen borstvlies en longvlies heeft. Indiase media meldden dat hij zuurstofondersteuning kreeg en niet op de IC lag.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: