Denemarken houdt zich staande tegen Tsjechië in EK-voetbal: 2-1

De Denen hebben zich zaterdag 3 juli geplaatst voor de halve finale van het EK-voetbal dankzij een zwaarbevochten overwinning op Tsjechië: 2-1. Het Deense sprookje duurt dus voort.

Denemarken heeft voor de vierde maal in de historie de halve finale van het EK gehaald. In de kwartfinale in Baku, Azerbeidzjan, hadden de Denen weinig moeite met Tsjechië, dat in de achtste finale nog het Nederlands elftal wist te verslaan. Denemarken gaat nu in de halve finale in Londen de winnaar van Engeland-Oekraïne treffen.

Denemarken kwam al binnen vijf minuten met 1-0 voor. Bij een hoekschop van Jens Stryger Larsen was de Tsjechische defensie niet op orde. De volledig vrijgelaten Thomas Delaney kopte de bal onhoudbaar in het Tsjechische doel.

Kasper Dolberg had een paar goede acties en bewees vlak voor rust opnieuw een geweldig neusje voor de goal te hebben.

Atalanta Bergamo-verdediger Joakim Maehle, dé revelatie bij de Denen, stoomde weer eens op aan de linkerkant en leverde een geweldige voorzet af met buitenkant rechts. Bij de eerste paal was de voorzet iets te hoog voor Martin Braithwaite, maar bij de tweede paal was Dolberg goed voor zijn tegenstander gekomen. De 2-0 voorsprong bij rust was een comfortabele marge voor de Denen.

Na de rust kwam Tsjechië sterk het veld weer op. Nadat Antonin Barak de Deense doelman Kasper Schmeichel tot een moeizame redding had gedwongen, was het Patrik Schick, die met een uitstekende afronding de Tsjechen terug in de wedstrijd bracht (2-1). Zijn vijfde goal in vijf EK-duels, waarmee Schick zich naast Cristiano Ronaldo bovenaan de EK-topscorerslijst nestelde. 

Dit Deense team bevindt zich nuin een goed gezelschap van Deense elftallen, die geweldig gepresteerd hebben op het EK. Bij de eerste deelname in 1964 werden de Denen vierde. De grote internationale doorbraak volgde op het EK’84, toen Danish Dynamite, zoals het team met Frank Arnesen, Søren Lerby, Lars Preben Elkjaer, Jesper Olsen, Morten Olsen en Michel Laudrup liefkozend werd genoemd, verzuimde via Spanje de finale te bereiken. In 1992 verraste een minder getalenteerde Deense lichting de voetbalwereld door als outsider Europees kampioen te worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: