Amerikaanse atlete Richardson (21) maand geschorst na gebruik marihuana

De Amerikaanse sprintster Sha’Carri Richardson heeft toegegeven dat ze marihuana heeft gebruikt en is voor een maand geschorst. De 21-jarige sprintsensatie, die dit jaar 10,72 liep op de 100 meter en ook de Amerikaanse trials won, zal daardoor niet de 100 meter kunnen lopen op de Olympische Spelen in Tokio.

De atlete testte positief na de trials eind juni in Eugene. Ze zei dat ze marihuana had genomen om het verdriet om het overlijden van haar moeder te verwerken. Richardson heeft de schorsing, die met terugwerkende kracht is ingegaan vanaf 28 juni, aanvaard.

Richardsons tijd van 10,86, waarmee ze zich bij de Amerikaanse kwalificaties plaatste voor de 100 meter van Tokio, is door de diskwalificatie ongeldig verklaard. Ze kan dus niet de 100 meter lopen. Wel zou ze eventueel in Tokio nog kunnen uitkomen op de 4×100 meter estafette, maar dan moet de Amerikaanse bond haar selecteren voor de estafetteploeg en het Amerikaans Olympisch Comité daar goedkeuring aan verlenen.

‘Zoals ik al schreef op Twitter: ik ben een mens’, zei Richardson in een interview met NBC. ‘Als mens wil ik open en eerlijk zijn, of het nou goed of slecht nieuws is. Maar het gaat om marihuana. De naam Sha’Carri Richardson zal nooit gekoppeld worden aan anabole steroïden.’

Voorzitter Travis Tygart van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, dat de schorsing oplegde: ‘Ik hoop maar dat ze door haar verantwoordelijkheid te nemen en excuses te maken deze betreurenswaardige beslissing kan overwinnen, ondanks de grote sportieve gevolgen voor haar.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: