Gewerkt wordt aan herstel onder water gelopen pompgemaal Wageningen

‘Grote technische werkzaamheden niet uitbesteden aan iemand die niet eens een Mulo-diploma heeft’


De afgelopen weken stond het pompgemaal te Wageningen onder water als gevolg van de recente aanhoudende zware regenval. Maar, deze dagen wordt hard gewerkt aan herstel en inwerkingtreding van het pompgemaal, zo laat VHP-Assembleelid Mohamedsafiek Gowrie in Nickerie aan de redactie van Dagblad Suriname weten. 

‘Het pompgemaal Wageningen is inderdaad onder water, al meer dan een maand door de extreme regenval. Daardoor stond het water in de Nickerierivier hoog. Er zijn ook kleppen daar en in het aan- en afvoerkanaal die het water moeten tegenhouden, maar die hebben achterstallig onderhoud, lekkages, waardoor het water naar binnen is gekomen. Wat is daar gaan gebeuren? Pomp drie, daar was een aannemer bezig om een nieuwe pomp te plaatsen. Daar is het pomphuis weggehaald, het betonwerk daar is ook gefreesd om een nieuwe fundering te maken en daar is dus alles open. Het water is daar via de ingang van het pomphuis naar boven komen sijpelen en gegaan naar de andere pomphuizen. Daardoor is het pompgemaal  onder water gaan liggen. Ze hadden geprobeerd het water uit te kunnen pompen, ze gingen pompen, maar de druk bij de kleppen vanuit de Nickerierivier en het aan- en afvoerkanaal was groot waardoor er steeds lekkages, lekkages, lekkages waren, waardoor ze niet meer konden uitpompen.’

‘Ze hadden een twee-duims pomp en met dat ging het niet lukken. Tot zondag was het onder water, vandaag (maandag) is het verholpen. Ze hebben een pomp gehad van de brandweer en die pomp is daar ook geïnstalleerd en ze hebben vandaag het overtollig water van pompgemaal Wageningen kunnen uitpompen. En ze gaan dinsdag proberen pomp twee in bedrijf te kunnen draaien. De stroominstallatie is niet beschadigd.’


Het probleem van het pompgemaal is indirect ook een probleem voor de rijstboeren. Gowrie: ‘Er is ook een grote uitdaging voor de rijstvelden daar. Ik heb van de beheerder van het pompgemaal ook vernomen, dat bij een normale waterstand in feite, al het water uitgepompt moet kunnen worden. Maar, dat gaat zeker meer dan een maand duren, misschien meer dan zes weken tijd in beslag nemen, om al het water uit te kunnen pompen.  De rijstboeren van Wageningen zullen sowieso dit seizoen niet kunnen inzaaien, ze gaan buiten hun inzaaischema zijn.’

‘Het gaat trouwens om oude pompen’, aldus Gowrie. ‘Er is vandaag de dag geen zekerheid dat de pompen 1x 24 uur gebruikt kunnen worden zonder enig mankement. Daarnaast is alle infrastructuur ook kapot. De dammen zijn kapot, de rijstvelden zijn nu moeilijk bereikbaar.’

‘Wanprestatie aannemer’

Verder benadrukt het Assembleelid, dat de aannemer slecht werk heeft   Pomp drie. ‘Er zijn drie pompen uit India gekomen die vervangen moeten worden. Maar, het werk is door de aannemer gestopt. Het contract met hem wordt beëindigd, Het werk wordt nu weer aanbesteed. Ook technici uit India zullen moeten komen om het werk hier verder te begeleiden. De aannemer was bezig met pomp drie. Hij had die gesloopt. Wanprestatie van de aannemer, ook geen achterstallig onderhoud gepleegd. Pomp twee komt dus dinsdag in bedrijf. Ook gaat weer gewerkt worden aan pomp drie. Bepaalde onderdelen moeten gemaakt worden, dat vergt enige extra tijd.’

Zijn VHP-collega in de Assemblee Niesha Jhakry laat in een reactie het volgende weten: ‘Het pompgemaal Wageningen is op 27 juli 1949 in gebruik genomen. Met andere woorden, het pompgemaal bestaat al meer dan 70 jaren. Ik ben geen technicus, maar met de weinige kennis die ik heb, weet ik dat zulke grote machines met een goede onderhoudsbeurt zeker honderden jaren mee kan gaan. Schroefjes en apparaten die je misschien moest vervangen zou je met een beetje research en lobbywerk ook in Nederland kunnen vinden, dit zou ons vandaag zeker miljoenen SRD’s  besparen.’

‘Grote technische werkzaamheden niet uitbesteden aan iemand die niet eens een Mulo-diploma heeft’

‘Mismanagement, het gunnen van zulke grote technische werkzaamheden aan mensen die niet eens een Mulo-diploma hebben, contracten laten ondertekenen zonder een boeteclausule op te nemen, je kan de aannemer niet beboeten of strafbaar stellen voor het niet opleveren van het werk, maakt dat wij vandaag in zo’n situatie terecht zijn gekomen. Suriname heeft grote zonen en dochters nodig die het hart op de juiste plek hebben, gevoel hebben voor de medemens en kunnen omgaan met de rijkdommen van Suriname. Ik heb hoop in de huidige regering, hoop dat de huidige regering alles doet om mama Sranan weer trots te maken.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: