Nederland maatje te klein voor Tsjechië – Tsjechen sturen Nederland met 2-0 naar huis

Nederland kan het EK-voetbal verlaten en huiswaarts keren. Het Tsjechische elftal heeft zondag 27 juni Nederland overklast. De Tsjechen waren de gehele negentig minuten de betere ploeg. 

Het werd 2-0 in Boedapest voor Tsjechië, dat daarmee ten volle profiteerde van een rode kaart voor Matthijs de Ligt vroeg in de tweede helft, 55e minuut.

De eerste dreigende momenten waren voor Oranje – via de weer goed spelende Denzel Dumfries – en dat beloofde veel. Een grote kopkans voor Matthijs de Ligt was de eerste echte kans, maar het aanvankelijke overwicht ebde gauw weg. De Tsjechen bleken zich goed ingesteld te hebben op het spel van het Nederlands elftal.

En zo werd het al snel een tactisch steekspel, waarbij Oranje moeite had om gaten te vinden.

In de 68e minuut werd het Tsjechische overwicht omgezet in een doelpunt. Bij een corner mocht eerst Tomas Kalas vrij terugleggen, waarna Tomás Holes de bal vrij kon inkoppen.  

De Tsjechen speelden de wedstrijd zonder al te veel problemen uit en liepen nog uit naar 2-0 door een goal van Schick, die daarmee zijn toernooi totaal op vier bracht. En daarmee is de rentree van Oranje op een groot toernooi na zeven jaar afwezigheid uitgelopen op een grote deceptie.

Tsjechië bleek de ploeg zoals bondscoach Frank de Boer die vooraf geschetst had: een stug collectief van geblokte hardlopers, niet bang om snel druk te zetten op de laatste lijn van Oranje. Feilloos had het elftal van bondscoach Jaroslav Silhavy zich tactisch uitstekend voorbereid op het 3-5-2 van Nederland.

Oranje slaagde er veel te weinig in om onder het powerplay en de druk van Tsjechië uit te spelen. De enkele keren dat het dreigend was, kwam dat, omdat Denzel Dumfries weer driftig mee naar voren trok, vaak tot diep op de helft van de tegenstander. Memphis Depay en Georginio Wijnaldum kwamen nauwelijks in hun spel, allebei feilloos aan banden gelegd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: