Staatsbedrijven worden doorgelicht

De regering heeft het proces ingezet om alle staatsbedrijven door te lichten. Er wordt vooral gekeken naar de financiële positie en de levensvatbaarheid van de bedrijven. Afhankelijk van de resultaten van de doorlichting zal besloten worden of bedrijven geherstructureerd, geprivatiseerd, gecommercialiseerd of opgeheven worden. Dit doorlichtingsproces van staatsbedrijven gebeurd met technische bijstand van de IDB (Inter-American Development Bank) door deskundigen.

Deze mededeling deed president Chandrikapersad Santokhi deze week in het parlement aan het einde van de eerste ronde van de debatten over de staatsbegroting 2021 en het Herstelplan.

Waar het bij de regering in essentie om gaat is, dat de alle staatsbedrijven weer gezond gemaakt worden. De oude Landsbedrijven Verordening zal aangepast worden tot een nieuwe modernere wet die de overheid in staat zal stellen de staatsbedrijven beter aan te sturen.  De Rekenkamer zal qua capaciteit versterkt worden zodat het ook de boeken van de parastatalen kan controleren. Conform de wet heeft de Rekenkamer daartoe reeds de bevoegdheid. De kwestie van salarissen bij deze bedrijven zal ook onder de loupe worden genomen. Volgens de president zijn er gevallen van salarissen die vele malen hoger zijn dan die van regerings- en Assembleeleden. Sommige salarissen zijn zelfs in valuta.

Als voorbeeld van commercialisering en modernisering noemde Santokhi de SWM, aan wie hij ondertussen de opdracht heeft gegeven om ook drinkwater te bottlen, te distribueren en te verkopen. Het kan volgens hem niet zo zijn, dat andere bedrijven dat wel doen en de SWM niet. De reden daartoe zou zijn, dat de statuten van het waterbedrijf daartoe niet de ruimte biedt. De regering ziet derhalve daartoe wijziging van de statuten van SWM tegemoet.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: