Guyanese vissers op Corantijnrivier moeten geld betalen aan Surinaamse patrouilles op rivier

‘Een Guyanese visser kan alleen een Surinaamse vergunning krijgen als hij ingezetene is van Suriname’

Guyanese vissers hebben in diverse lokale media geklaagd over het feit, dat ze worden lastiggevallen en afgeperst door Surinaamse patrouilles op de rivier. NDP-fractieleider Rabin Parmessar vroeg donderdagochtend 24 juni tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in de Assemblee aandacht hiervoor.

Een grote groep vissers heeft deze week hierover al gesproken met de Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, om hun frustratie te uiten over de aanhoudende pesterijen van Surinaamse patrouilles tijdens vissen op de Corantijnrivier.

Volgens de voorzitter van een visserijorganisatie kregen Guyanese vissers enkele jaren geleden vergunningen rechtstreeks uit Suriname. ‘Meer dan 50 jaar nu vissen vissers uit Number 79 Village en Crabwood Creek in de Corantijnrivier. We hadden een afspraak met Suriname waarbij ze ons een keer onze eigen vergunningen hebben gegeven.’

Maar, in 2007 namen de Surinamers de licenties af, gaven ze aan mensen in Nickerie die deze licenties vervolgens verhuren. De voorzitter zei ook, dat vissers op de rivier worden lastiggevallen door sommige Surinaamse patrouilles op de rivier. ‘Die eisen $ 100 of zelfs $ 200 en degenen die het geld betalen, mogen vissen, terwijl de rest naar huis wordt gestuurd.’

Minister Mustapha vertelde de vissers, dat de regering voortdurend in contact staat met Suriname over de kwestie. ‘We hebben nog niet zo lang geleden een discussie gevoerd en een aantal kwesties over vissen naar voren gebracht. Wij waren van mening dat Guyanese vissers gebruikersrechten zouden moeten hebben. Wel gaven ze aan bereid te zijn de vissers vergunningen te geven, zowel voor de Corantijnrivier als voor hun wateren. We vinden niet dat onze vissers vergunningen moeten krijgen om in de Corantijnrivier te vissen, dus we zullen deze kwesties blijven bespreken met onze Surinaamse collega’s.’

Momenteel zijn er ongeveer 35 schepen die door Guyanezen worden geëxploiteerd op de Corantijnrivier met ongeveer 200 vissers. Een visser, Robindra Latchman, vertelde aan de nieuwswebsite INewsGuyana, dat hij een vergunning heeft om in de Corantijnrivier te werken, maar dat hij en zijn bemanning nog steeds worden lastiggevallen door de Surinaamse autoriteiten.

‘Ik heb een vergunning. We betalen 800 dollar voor de vergunning… Als je in de rivier bent, stoppen ze dicht bij je boot en zoeken naar de grootste vis die je hebt en nemen die mee.’

Begin februari van dit jaar bleek uit berichtgeving in Guyanese media, dat vissers van Corantyne in Guyana ‘binnenkort vergunningen’ zouden krijgen om te vissen in de Corantijnrivier na een overeenkomst tussen Guyana en Suriname.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bevestigde een en ander begin februari tegenover Dagblad Suriname. ‘Het Surinaams belang staat bovenaan hoor’, zei hij toen.

Uit correspondentie van de Surinaamse regering bleek, aldus Guyanese media, dat vissers rechtstreeks van de Surinaamse autoriteiten een vergunning zullen krijgen om te opereren.

‘We hebben zeer positieve reacties gekregen van de Surinaamse regering. We staan op het punt vergunningen voor Guyanese vissers te bemachtigen. Twee dagen geleden ontving ik een correspondentie van de Surinaamse regering en ik ben optimistisch dat dit de eerste keer in de geschiedenis van ons land zal zijn, dat onze vissers rechtstreeks een vergunning krijgen van de Surinaamse autoriteiten. Dus de problemen waarmee we werden geconfronteerd, waarbij de tussenpersonen normaal gesproken hoge vergoedingen in rekening brengen voor kleine vissers om een vergunning te krijgen, kunnen worden afgeschaft’, aldus de Guyanese Landbouw-minister.

‘Gevangen vis moet wel in Suriname aan land worden gebracht’

Minister Sewdien zei in gesprek met Dagblad Suriname: ‘Het is algemeen bekend, dat heel wat Guyanese vissers in Surinaamse wateren vissen op vergunning van een stroman. Deze stromannen verhuren of verkopen hun vergunning aan die vissers tegen enorme bedragen. Maar, de gevangen vissen worden naar Guyana gesmokkeld. ‘

‘Guyanese vissers kunnen geen vergunningen rechtstreeks op hun naam krijgen’

‘Door de president van Guyana is het verzoek aan Suriname gedaan om samen naar mogelijkheden te kijken hoe af te komen van de stromannen en dat vissers het normale tarief gaan betalen. Wij hebben aangegeven, dat wij de vissen dan wel in Suriname aangeland willen hebben. Maar, conform onze Visserijwet gaat de Guyanees de vergunning niet rechtstreeks op zijn naam kunnen krijgen. Daarvoor zouden wij een oplossing moeten zien te vinden. Een gezamenlijke commissie is daaromtrent nog aan het onderhandelen. Voor ons is het belangrijk, dat de illegaliteit ophoudt en dat de vissen hier aan land worden gebracht. Dit gaat de lokale werkgelegenheid bevorderen en de Surinaamse dollars zullen binnen vloeien in plaats van in Guyana. Daardoor krijgen wij ook meer grip op het gehele visserij in het westen van ons land.’

Minister Sewdien was nu, donderdag 24 juni, vooralsnog, niet bereikbaar voor een reactie. Hij was begin februari van dit jaar echter wel duidelijk: ‘Wil een Guyanese visser een Surinaamse vergunning, dan kan dat alleen als hij ingezetene is van Suriname.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: