Guyanese vissers krijgen voor het eerst vergunningen om op Corantijnrivier te mogen vissen

LVV-minister Sewdien: ‘Het Surinaams belang staat bovenaan’


De vissers van Corentyne in Guyana krijgen binnenkort vergunningen om te vissen in de Corantijnrivier na een overeenkomst tussen Guyana en Suriname. Deze aankondiging werd afgelopen dinsdag gedaan door de Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, na overleg met het nieuw opgerichte Visserijadviescomité en de Guyana Fisheries Limited Board (GFLB). Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bevestigt een en ander tegenover Dagblad Suriname. ‘Het Surinaams belang staat bovenaan hoor. Het is algemeen bekend dat heel wat Guyanese vissers in Surinaamse wateren vissen op vergunning van een stroman. Deze stromannen verhuren of verkopen hun vergunning aan die vissers tegen enorme bedragen. Maar de gevangen vissen worden naar Guyana gesmokkeld. Door de president van Guyana is het verzoek aan Suriname gedaan om samen naar mogelijkheden te kijken hoe af te komen van de stromannen en dat vissers het normale tarief gaan betalen. Wij hebben aangegeven dat wij de vissen dan wel in Suriname aangeland willen hebben. Conform onze Visserijwet gaat de Guyanees de vergunning niet rechtstreeks op zijn naam kunnen krijgen. Daarvoor zouden wij een oplossing moeten zien te vinden. Een gezamenlijke commissie is daaromtrent nog aan het onderhandelen. Voor ons is het belangrijk dat de illegaliteit ophoudt en dat de vissen hier aan land worden gebracht. Dit gaat de lokale werkgelegenheid bevorderen en de Surinaamse dollars zullen binnen vloeien in plaats van in Guyana. Daardoor krijgen wij ook meer grip op het gehele visserijgebeuren in het westen van ons land.’, aldus minister Sewdien.

Guyanese vissers werden in het verleden onderschept door Surinaamse Kustwacht

Uit correspondentie van de Surinaamse regering blijkt, aldus Guyanese media, waaronder de Guyana Times van woensdag, dat vissers rechtstreeks van de Surinaamse autoriteiten een vergunning zullen krijgen om te opereren. Dit zal problemen uit de wereld helpen, zoals de aanzienlijke vergoedingen die vissers moesten betalen om een vergunning te verkrijgen. Dit wordt beschouwd als een primeur in de geschiedenis. ‘We hebben zeer positieve reacties gekregen van de Surinaamse regering. We staan op het punt vergunningen voor Guyanese vissers te bemachtigen. Twee dagen geleden ontving ik een correspondentie van de Surinaamse regering en ik ben optimistisch dat dit de eerste keer in de geschiedenis van ons land zal zijn dat onze vissers rechtstreeks een vergunning krijgen van de Surinaamse autoriteiten. Dus de problemen waarmee we werden geconfronteerd, waarbij de tussenpersonen normaal gesproken hoge vergoedingen in rekening brengen voor kleine vissers om een vergunning te krijgen, kunnen worden opgelost’, aldus de minister. In het verleden zijn Guyanese vissers onderschept door de Surinaamse Kustwacht, omdat ze zogenaamd in de wateren van het land visten. Ondertussen staat de visserijsector op het punt haar volledige potentieel te realiseren, aangezien de regering zich richt op het opstellen van beleid om de duurzaamheid in de sector te waarborgen. Momenteel zijn meer dan 15.000 personen rechtstreeks werkzaam in de sector.


Onderzoek naar effecten olieboringen op visvangst

Met betrekking tot kwesties in de sector zei Ruben Charles, voorzitter van de Guyana Association of Trawler Owners and Seafood Processors (Gatosp), dat hij uitkijkt naar een onderzoek naar de effecten van olie-exploratie op het lage niveau.

‘Er zijn veel dingen gebeurd en ik ben blij dat ik iets over de toekomst van de industrie kan zeggen. Onze organisatie, de Trawlers Association, ondervindt nu wat problemen met de vangstniveaus en leden van de vereniging schrijven dat, zonder enige wetenschappelijke begeleiding, toe aan het daarbuiten naar olie boren. Een van de dingen die we zouden willen, is om te zien hoe we een onderzoek kunnen starten om te bewijzen of dat zo is’, vertelde Charles.

In reactie daarop zei de Guyanese minister Mustapha dat kwesties, zoals factoren die bijdragen aan lage vangsten, zullen worden aangepakt. Het ministerie wil onderzoeken laten uitvoeren om te bepalen of olie-exploratieactiviteiten inderdaad de sector beïnvloeden en om een duurzame weg voorwaarts voor de sector te bepalen. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: